AMUNDI World Energy ETF

Deze ETF van Amundi volgt de MSCI World Energy index. Gezien de bedrijven die in deze index de dienst uitmaken hadden ze het in plaats van energy ook wel de olie en gasbedrijven index kunnen noemen.

Het mag duidelijk zijn dat de bekende oliebedrijven hier hun stempel drukken. De olie en gasprijs zijn dan ook zeer bepalend voor de prestaties van deze ETF. Op zich wel een voordeel want dat maakt deze ETF redelijk makkelijk voorspelbaar.

Instappen als de olie en gasprijzen voor langere tijd laag zijn en dan gewoon wachten tot deze gaan stijgen. Wel goed in de gaten houden dat aandelen koersen en dus ook de resultaten van deze ETF niet 1 op 1 de olie en gasprijzen volgen maar hier op vooruit lopen of juist pas later reageren.

Het grootste bedrijf in deze ETF is Exxon Mobil met ongeveer 15%. Daarna komen ChevronTexaco en Shell (A en B) met ieder ongeveer 7%. BP en Total zijn ieder goed voor ongeveer 5%. Ook toeleverancier voor de olie industrie Schlumberger heeft een 5% deel in deze ETF.

Geografisch heeft de VS wel een erg groot aandeel met ongeveer 60%. Daarmee heeft de Euro/Dollar koers ook een behoorlijk effect op deze ETF. Canada heeft de tweede plaats met ongeveer 10%. Daarna komen het Verenigd Koninkrijk en Nederland met ieder ongeveer 8%. De rest is verdeeld over meestal Europese landen.

Opvallend en niet juist in mijn ogen is de afwezigheid van Rusland in deze MSCI World index. Voor de resultaten van deze ETF is het misschien maar beter trouwens dat Russische bedrijven ontbreken.

Als Europese belegger had ik liever ook een kleiner aandeel Noord Amerika gezien. Maar er is niets aan te doen want zo zijn de belangen in de olie en gasindustrie wereldwijd nu eenmaal verdeeld.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 11 Wereldwijde sectoren ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

AMUNDI World Energy ETF info:

 

Uitgever ETF: Amundi

Ticker: CWE

ISIN: LU1681046006

Valuta: EURO

Beurs: Euronext Parijs