Een ETF vergelijken met opties

Opties en hun aantrekkingskracht op de kleine belegger zal altijd wel blijven. Of het verstandig is om in opties te beleggen of beter gezegd met opties te speculeren is echt de vraag en ik beantwoord die met een groot NEE.

Om het verschil met betere alternatieven te laten zien ga ik het speculeren met opties vergelijken met het beleggen in een ETF. Allereerst wat meer uitleg over opties want dit zijn veel complexere dingen dan menig belegger denkt.

Met een call optie kun je speculeren op een stijging en met een putoptie op een verwachte daling. Mooi je kunt dus 2 kanten op lijkt het, niet helemaal juist want je kunt ook nog een call optie schrijven en daarmee op een daling speculeren en een putoptie schrijven om op een stijging te speculeren.

4 mogelijkheden dus en dat maakt het al erg ingewikkeld. Met opties kopen kun je de gehele inleg verliezen en met schrijven krijg je geld maar kunnen de verliezen extreem hoog oplopen. Al genoeg verwarring?

Hier nog meer; opties hebben ook nog diverse aflooptijden meestal met intervallen van een maand en ook nog een hele trits koersdoelen waarop je kunt speculeren. Iedere keer moet een belegger dus de afweging maken, kopen of schrijven, call of put, korte of lange looptijd en welk koersdoel is het beste.

Nu zijn er (terecht) boeken vol geschreven met allerlei optie strategieën teveel om hier allemaal te behandelen. Ik maak een tweedeling tussen het handelen in opties in combinatie met aandelen en het handelen in opties zonder de combinatie met aandelen.

Optie strategieën in combinatie met aandelen zijn mits goed uitgevoerd safer en kunnen het rendement verbeteren mits perfect uitgevoerd en dit is al een kunst op zich en eigenlijk voorbehouden voor professionele of ervaren beleggers. Echt speculeren wordt het indien met de opties de combinatie met aandelen ontbreekt.

Het is dan een alles of niks spel wat alleen succesvol af kan lopen als en het koersdoel juist voorspelt is en ook de tijd waarin dit moet plaatsvinden. De juiste serie gekocht hebben is dan ook nodig om een maximaal rendement te halen.

Of het koersdoel niet juist voorspelt of de tijd waarin het moet gaan gebeuren onjuist zorgt voor verlies en meestal een totaal verlies van inleg bij het kopen van opties. Bij het schrijven van opties kan het verlies gigantische vormen aannemen. Hieronder ga ik opties op basis van wat begrippen vergelijken met het beleggen in een ETF.

De kosten vergelijken tussen opties en een ETF

Te beginnen met de brokers kosten. Opties zijn dan gewoon duur in verhouding tot het bedrag waarvoor je opties koopt. Het is wel te begrijpen want een belegger zal wel voor een flink bedrag aandelen of een ETF kopen maar om eenzelfde bedrag ineens in opties te steken zal door het speculatieve karakter niet snel gedaan worden.

Lagere omzetten dus per optie order en dus een in verhouding  hogere broker vergoeding per gespendeerde Euro. Koop je voor 10.000 Euro aandelen of een ETF dan ben je gemiddeld een 15 Euro kwijt aan de broker kosten. Koop je voor 10.000 Euro opties van 2,50 Euro per stuk dan krijg je 40 opties ( 1 optie 100x2,50=250x40=10.000).

Met gemiddelde broker kosten per optie van 2,40 is dit dan 40x2,40=96 Euro. Die kosten moet je dan ook nog eens dubbel rekenen bij beiden want bij verkoop betaal je ze weer. Opties zijn dus in broker kosten peperduur vergeleken met een ETF.

Wat je bij opties niet hebt is een kleine vergoeding die de uitgever van een ETF wel doorrekend voor beheer en maak kosten van een ETF. De spread is een andere kostenpost bij een ETF tracht men die erg laag te houden en dat lukt bij veel verhandelde ETFs dan ook heel goed.

Bij opties ben je geheel afhankelijk van andere handelaren en per optie serie kunnen daarom de spreads enorm verschillen. Globaal kun je zeggen dat de meeste opties verhandeld worden rondom het net wel/net niet in de money zijn en daar de spreads redelijk zijn.

Minder verhandelde opties kunnen enorme spreads hebben daarentegen. Puur naar de kosten kijkend zijn opties de duurste beleggingen vergeleken met andere beleggingen en ook ETFs.

Het risico vergelijken tussen opties en een ETF

Hier zijn opties de grote verliezer. Als je opties koopt hoeft er echt niet eens veel mis te gaan om al binnen een week de helft van de centjes al weer kwijt te zijn. Met opties schrijven kun je nog sneller de put ingaan. Op expiratie met lege handen achterblijven die kans is helaas ook erg groot als je  opties hebt gekocht.

De boot moeten verkopen (of nog erger) als het echt mis gaat met het schrijven van opties hoort zeker tot de mogelijkheden. Opties in combinatie met aandelen mits juist uitgevoerd en dat is al niet makkelijk hebben wel een veel lager risico.

Maar zelfs in dat geval zal een ETF altijd nog minder risico geven in vergelijk met opties. Om te beginnen heb je met een ETF niet die vervelende tijdsdruk die de meesten bij opties de das om doet. Je hoeft bij een ETF slechts de richting van de koers te voorspellen en daarna heb je alle tijd om te wachten tot het gaat gebeuren.

De kans dat je alle geld kwijt gaat raken bij een ETF is ook extreem klein want onder een ETF vallen normaal een hele grote groep aandelen van allerlei verschillende bedrijven en die gaan echt niet allemaal ineens op de fles. Kortom vergeleken met een ETF hebben opties een mega veel groter risico.

Het rendement van opties vergelijken met een ETF

De kans op een hoog rendement is met opties heel groot, let op! de theoretische kans. Binnen enkele dagen al het geld verdubbelen is zeker mogelijk. Dat lukt normaal nooit met een ETF. Maar je moet als je beleggingen gaat vergelijken altijd een flink aantal aan en verkopen bekijken alvorens te kunnen concluderen of iets een eendagsvlieg is of in staat is over langere termijn een constant goed rendement te leveren.

De ups en downs met opties blijken dan erg groot maar het totaal rendement uiteindelijk zwaar tegenvallend en helaas zelfs voor de meeste speculanten negatief. Die enkeling die het optie spelletje wel goed weet te spelen kan echter een prachtig rendement behalen.

Terwijl hoge rendementen op langere termijn bij opties maar voor enkele zijn weggelegd zijn in vergelijking de beleggers in een ETF veel beter af. Een gemiddelde belegger is meestal wel in staat een leuk rendement te behalen met een belegging in een ETF, maar ook niet meer dan dat.

Kortom een ETF geeft een hoge kans op een mooi rendement en in vergelijking geeft een optie een hele kleine kans op een enorm hoog rendement. Ik kies voor een ETF.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier