VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF

Eerst maar even uitleggen wat een junior goudmijn is. Onder de junior goudmijnen horen bedrijven die kapitaal ophalen om op zoek te gaan naar goud. Ook bedrijven die al goud gevonden hebben maar nog geen operationele mijn hebben zijn juniors. Goudmijnen die al net met het delven van goud begonnen zijn vallen meestal ook nog onder de term junior.

Het mag duidelijk zijn dat deze ETF zeer speculatief is. Ten eerste moeten al die bedrijven nog goud vinden en het dan ook nog winstgevend zien te delven. Ook hier gaan de kosten voor de baat en dat is al een groot risico op zich.

Maar ook de effecten van de goudprijs zelf zijn heel groot. Bij een lage goudprijs is de kans dat al die investeringen gaan renderen wel erg klein. Bij een hoge goudprijs daarentegen is het zoeken naar nieuwe goudmijnen erg populair en dat doet de koers naar boven knallen.

Het gevolg is dat bij een dalende of lage goudprijs deze junior gold miners ETF bijna niks waard is. Maar bij een stijgende en hoge goudprijs kan de koers in een paar jaar tijd vervijfvoudigen of zelfs nog meer.

In totaal zijn ongeveer 55 bedrijven opgenomen wat wel voor een goede en noodzakelijke spreiding zorgt. De meest bedrijven komen uit Canada met een weging van 60%. Het tweede land is Australië met iets meer dan 15%. De VS is goed voor 10%.

Ik beleg graag in deze ETF want de koersuitslagen binnen een paar dagen kunnen al heel groot zijn. In korte tijd veel in en uitstappen met telkens rendementen van 5 tot 10% is heel goed mogelijk. Bij een te hoge goudprijs beleg ik er niet meer in want voor je het weet sta je dan op een fors verlies.

Bekijk ook onze gespecialiseerde goudmijnenwebsite. Lees daarin alles over het beleggen in goudmijnaandelen: www.goudmijnen.beursman.nl 

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 12 grondstoffen sector ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF info:

 

Uitgever ETF: VanEck Vectors (Van Eck Global)

Ticker: GDXJ

ISIN: IE00BQQP9G91

Valuta: Euro

Beurs: Borsa Italiana