Met welke order een ETF of index tracker kopen?

Ik koop een ETF of index tracker nooit met een bestens order. Met een bestens order koopt u altijd meteen, maar wel tegen de op dat moment best mogelijke prijs. Klinkt goed maar dat is het niet.

Er is vaak niet zoveel omzet in index trackers en ETF’s en dus kan de spread groot zijn. De spread is het verschil tussen de bied en laatkoers. Een biedkoers is de prijs waarvoor beleggers willen kopen. De laatprijs is de prijs waarvoor beleggers willen verkopen.

Dat gat kan behoorlijk groot zijn zeker als de markt fors in beweging is. Ik koop altijd met een limietorder. Ik geef dan op waarvoor ik maximaal wil kopen. Ik kies daarbij een prijs tussen de laat en biedprijs in.

Bied en laatprijzen zijn constant in beweging door de market makers en de kans is dan groot dat ik koop voor de opgegeven prijs. Een enkele keer grijp ik dan natuurlijk wel mis. Maar normaal koop ik op die manier met een kleine korting.

Het eerste beetje rendement is dan al binnen. Een beetje ervaring is wel nodig om dit spelletje goed te spelen maar het blijft leuk en levert geld op.

Bekijk al mijn korte en lange termijn transacties: Klik hier

Mijn transacties volgen + direct een e-mail: Klik hier