ETFS/ WisdomTree Brent Oil

update juni 2020: Deze ETF is opgeheven. We zijn op zoek naar een alternatief.

Beleggen in olie is altijd een beetje verwarrend omdat er meerdere olieprijzen zijn. Je moet altijd goed kijken over welke olieprijs men het heeft. Er zit namelijk verschil tussen de olieprijzen. Er zijn er meer maar de 2 belangrijkste zijn Brent en WTI.

Brent olie is vernoemd naar het gelijknamige Brent olieveld dat in bezit is van Shell. Het Brent olieveld ligt in de Noordzee voor de Engelse kust. De olie uit het Brent olieveld had een bepaalde kwaliteit en alle olie die dezelfde kwaliteit heeft noemt men dan ook Brent olie.

Zowat alle olie uit Europa, Afrika en het Midden Oosten verhandeld men onder de naam Brent olie en dus ook voor dezelfde prijs. WTI olie kun je Amerikaanse olie noemen want de afkorting WTI betekend West Texas Intermediate. Nog uit de tijd voor de Amerikaanse schalie olie toen olie via jaknikkers nog uit de Texaanse velden kwam.

Ik heb voor deze Brent olie ETF van ETFS/WisdomTree gekozen omdat er in Europa en dus in Euro’s wel redelijk wat in verhandeld wordt. Brent en WTI bewegen redelijk gelijkmatig en de onderlinge verschillen in prijs zijn klein.

Hoe in olie beleggen

Uiteraard komt de prijs van olie voor een groot deel tot stand door het evenwicht tussen vraag en aanbod. Maar we hebben ook nog de OPEC die door middel van prijsafspraken de olieprijs kan vaststellen en dus manipuleren.

Nu zitten niet alle landen bij de OPEC dus de macht is enigszins beperkt. Het OPEC kartel tracht door productie beperkingen de olieprijs te manipuleren. Zoiets lukt alleen als er veel landen lid zijn en dat is niet het geval.

Het lukt ook steeds slechter omdat de niet aangesloten landen door grote overcapaciteit altijd in staat zijn tegenwoordig om het aanbod gat op te vullen. De tijd van het olieprijs bepalende OPEC is dus grotendeels voorbij.

Het is steeds meer een kwestie van vraag en aanbod geworden. Aan de aanbodkant is door nieuwe technieken ook nog de schalie olie op komen zetten. Ik verwacht dat in de komende tientallen jaren de olieprijs voornamelijk zal bewegen op break even cijfers en niet op de OPEC.

Wat ik daar mee bedoel? Iedere oliebron heeft zijn kosten. Bij iedere daling van de olieprijs komen er weer oliebronnen in de rode cijfers. Blijft de prijs langere tijd onder het break even van een bron dan sluit men deze. Zo zal bij een dalende prijs automatisch ook het aanbod afnemen.

Maar er is een nog veel groter effect. Door lagere olieprijzen heeft men minder geld om te investeren in nieuwe oliebronnen. Plekken waar men weet dat er heel veel olie zit maar het break even te hoog uit zal komen worden niet ontwikkeld. Het resultaat zal dan uiteindelijk steeds minder aanbod zijn.

Als dan de vraag wat toeneemt duurt het jaren voordat men weer nieuwe bronnen heeft kunnen openen. De prijs zal dan zoals we in het verleden vaak gezien hebben gaan verdubbelen of verdrievoudigen. Een lage olieprijs in combinatie met uitstellen van investeringen en het sluiten van bestaande bronnen is het ultieme instapmoment.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 11 grondstoffen en edelmetalen ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

ETFS/WisdomTree Brent Oil info:

 

Uitgever ETF: WisdomTree

Ticker: OILBP

ISIN: GB00B0CTWC01

Valuta: Euro

Beurs: Euronext Parijs