Dow Jones index tracker

Ik zie de Dow Jones altijd als een slapende reus die maar zelden echt wakker wordt. Met een index tracker beleggen in de Dow Jones index is dan ook erg slaapverwekkend met wat magere rendementen.

Schrikt de reus een keer wakker dan kan hij zeker verrassen met een flinke stap naar beneden maar over het algemeen is de Dow Jones een erg rustige index. Ik leg hieronder nog wat zaken uit over de Dow Jones index.

Beleg je met een index tracker op de Dow Jones index in de VS?

Lijkt een rare vraag want uiteraard is de Dow Jones in de VS genoteerd. Maar bedenk wel dat in de Dow Jones 30 grote multinationals zijn opgenomen die vaak heel veel of zelfs de meeste omzet halen uit landen buiten de VS.

Een beetje vreemd is het dat de Dow Jones nog steeds meer reageert op lokaal VS nieuws en toch wat minder op dingen die spelen voor de wereldeconomie. Ook een hoge Dollar slecht voor export en drukkend op winsten gemaakt in andere valuta lijkt mij te weinig invloed uit te oefenen op de Dow Jones index.

Ondanks dat het naar mijn mening onterecht is zien veel beleggers de Dow Jones toch als een belegging in de VS. En sluiten de ogen voor het internationale karakter van de bedrijven die in die index zijn opgenomen. Ga je beleggen met een index tracker op de Dow dan moet je hier dus wel rekening mee houden.

Pas op met de scheve verhoudingen binnen de Dow Jones als je een Dow Jones index tracker koopt

De Dow Jones is een prijs gewogen index en dat is een beetje een kromme manier om een index weer te geven. Bij een prijs gewogen index bepaalt de hoogte van de beurskoers van een aandeel de waarde binnen die index.

Hoeveel aandelen een bedrijf heeft uitgegeven telt niet mee. Zo weegt in de Dow Jones een klein bedrijf met weinig aandelen maar een hoge koers zwaarder dan een groot bedrijf met veel aandelen maar een wat lagere koers. Opsplitsen van aandelen kan er voor zorgen dat een aandeel ineens een mindere weging in de Dow Jones krijgt.

Nu zijn er alleen hele grote bedrijven in de Dow Jones opgenomen dus zo groot is het probleem ook weer niet. Maar bedenk wel dat de Dow meer gestuurd wordt door een aantal bedrijven waarvan je het niet zou verwachten.

Waarom een index tracker op de Dow Jones niet mijn voorkeur heeft

Vergeleken met de S&P en de Nasdaq heeft de Dow Jones het minste last van volatiliteit en dat is een probleem voor de actieve belegger. Slinger bewegingen in de koers zijn nodig om zo goedkoop mogelijk te kunnen kopen en ook weer zo duur mogelijk te kunnen verkopen.

Natuurlijk is er niets op tegen om zeker voor de wat langere termijn met een index tracker te beleggen in de Dow Jones. De Dow Jones bulkt van de dividend aandelen en dat zijn toch de snoepjes waarmee de lange termijn belegger gelokt kan worden.

Door die 30 kolossen die in de Dow zitten is de index vaak niet vooruit te branden maar duikelingen in de diepte worden ook altijd keurig afgeremd. Het is lekker slapen met een index tracker op de Dow Jones.

Hoe actiever je belegt en ik hoor daartoe des te minder interessant is de Dow doordat de dalen niet diep genoeg zijn en de bergen slechts heuveltjes blijken. Dat verminderd de kansen op rendement.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier