Guggenheim Solar ETF

De zonenergie ETF. Ik zie zonenergie als de grootste kanshebber voor de toekomst. Er zitten niet de gevaren aan die kernenergie wel heeft. Het bederft het uitzicht niet en maakt ook geen geluid zoals windmolens wel doen. Het is massaal toepasbaar iets wat bij elektriciteit opwekken via stuwmeren niet mogelijk is.

Ik heb ook eens een heel uitgebreid rapport gelezen over windmolens en zonnepanelen. Het bleek dat men met windmolens zo’n beetje aan het eind is gekomen van wat technisch haalbaar is.

De vormen van de wieken kon niet veel beter meer. Nog grotere windmolens bouwen was ook niet zo rendabel. De verbetering van zonnepanelen ging echter nog steeds met sprongen vooruit. Daar is nog steeds heel veel te halen uit verbeterde technieken.

Ook door steeds betere productieprocessen konden ook de prijzen van zonnepanelen nog fors gaan dalen. Daar zit dus nog wel toekomst in.

Ik verwacht zelf dat we over een aantal jaren huizen en bedrijfspanden gaan bouwen die bijna rondom voorzien zullen zijn van ingewerkte zonnepanelen. Geen losse panelen maar gewoon beplating en zonnepaneel als 1 geheel.

Ook wat betreft onderhoudskosten gaan zonnepanelen het naar mijn mening winnen van die gigantische windmolens. Een windmolen plaatsen is 1 ding. Maar hoe hoog gaan de onderhoudskosten van die dingen zijn over pak weg 10 tot 20 jaar.

Even een laddertje er tegen zetten om wat onderhoud te doen gaat echt niet. Dat moet met hele dure hoogwerkers. Tja, en windmolenparken op zee met al dat rampzalige zout. De aanleg is dan al duur maar het onderhoud zal helemaal onbetaalbaar blijken na een aantal jaren lijkt mij.

Het mag duidelijk zijn ik ben een voorstander van zonenergie. Deze solar ETF van Guggenheim volgt de MAC Global Solar Energy Index. Er zijn aandelen van meer dan 30 bedrijven in opgenomen. De meeste bedrijven houden zich op een of andere manier bezig met de fabricage van zonnepanelen.

Maar er zitten ook bedrijven tussen die hun geld verdienen met het leveren van elektriciteit die is opgewekt met zonnepanelen.

Het grootste bedrijf is First Solar met 10%. Op de tweede plaats komt GCL-Poly Energy Holdings met bijna 8%. Op de derde plaats vinden we Xinyi Solar Holdings met 6%.

Bij de landen is de VS met 50% toonaangevend. De tweede plek is voor Hong Kong met 20%. Het derde land is China met 17%.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 9 duurzaam en alternatieve energie ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

Guggenheim Solar ETF info:

 

Uitgever ETF: Guggenheim

Ticker: TAN

ISIN:  US18383Q7390

Valuta: Dollar

Beurs: NYSE Arca