De Standard and Poor's index tracker

De S&P index is natuurlijk gewoon een broertje van de Dow Jones en je kunt jezelf afvragen of een tracker op beiden dan wel zin heeft. Echt tegenovergesteld bewegen doen ze niet vaak en zeker nooit lang.

De Dow Jones en S&P lijken wel tweelingen in hun gedrag maar juist de kleine verschillen maken het zeker wel interessant om beiden met trackers te volgen als er zich kansen voordoen. Ik ga dat hieronder wat verder uitleggen.

Met een S&P index tracker beleggen in 500 fondsen

De S&P index is een marktwaarde gewogen index. Door de 500 opgenomen fondsen in deze index krijg je door een tracker te kopen een prachtige spreiding.

Omdat er ook nog eens heel veel diverse soorten bedrijven in de S&P index zijn opgenomen kun je zeggen dat je met een tracker op de S&P een groot deel van de belangrijke bedrijven in de VS in bezit krijgt. Nou ja, een heel klein deeltje daarvan uiteraard. Nadeel is natuurlijk dat je niet echt een sector of specialisatie koopt maar meer gewoon de algehele economie van de VS.

Een tracker op de S&P koop ik alleen als ik echt een hele brede economische opleving verwacht in de VS. Of iets anders zoals een actie van de FED waardoor een brede opleving van aandelen koersen te verwachten is.

Verschil index tracker op S&P en Dow Jones

De Dow Jones is met al die grote kolossen van bedrijven in de index wel een beetje sloom en zal nooit zo scherp reageren op nieuws als de S&P. Een actieve belegger heeft grotere koersbewegingen nodig en dan lijkt de S&P wel wat beter geschikt.

Dit is dan ook de reden dat mijn voorkeur uitgaat naar een index tracker op de S&P. Lange termijn dividend beleggers kiezen dan weer wat eerder voor de Dow Jones index tracker. Maar grote verschillen tussen beiden zijn er nu ook weer niet zeker niet vergeleken met de Nasdaq.

Het spelletje dat ik speel met een index tracker op de S&P en Dow Jones

Ik ben uiteraard altijd op zoek naar mogelijkheden om rendementen te verhogen en pas daarom met een index tracker op de S&P en DOW Jones met succes onderstaande strategie toe. Een positie bouw ik altijd in stappen op door in parten te kopen en bouw ik ook weer in stappen af door in parten te verkopen.

Doordat uiteindelijk de S&P en Dow Jones in dezelfde richting gaan bewegen maak ik hier gebruik van. Na een daling koop ik op 1 een aantal index trackers. Van de index die hierna het diepste daalt koop ik wederom een plukje index trackers.

Volgt er wederom een daling dan wederom koop ik van de index die het hardst gedaald is een nieuw partje index trackers. Zo herhaal ik dat nog een paar keer bij dalingen.

De gedachte is dat als ik de snellere daler koop ik goedkoper koop in verhouding tot de andere index want uiteindelijk zitten ze een beetje aan elkaar vast en schiet de ene index tijdelijk gewoon wat verder door dan de ander.

Ik wil wel van beiden uiteindelijk een redelijk evenwichtige positie van index trackers. Volgt er nu een stijging dan stap ik ook weer in partjes uit, de snelste stijger eerst.

In de praktijk is het overigens vaak niet zo dat je eerst alleen maar koopt en daarna alleen maar verkoopt maar dienen er zich telkens afwisselend koop en verkoop kansen aan in een van de index trackers. Als dit gebeurd werkt het ook het beste blijkt uit mijn ervaring.

Een mooie strategie dus bij zijwaartse bewegingen. Met de goud en zilver combinatie speel ik overigens vaak hetzelfde spelletje met eerlijk gezegd nog meer succes.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier