Beleggingsresultaten 2020

Beursman BV heeft 5 websites. Een ETF website, een goudmijnwebsite, een zilvermijnwebsite en 2 Engelstalige varianten van de ETF en de goudmijnwebsite.

Hieronder kunt u de resultaten over 2020 lezen. Het is voor het begrijpen van de resultaten belangrijk om te weten dat de goudmijn- en zilvermijnwebsite een totaal andere werkwijze van beleggen hebben dan de ETF website.

Werkwijze goudmijn- en zilvermijnwebsite:

Dit is buy and hold. Ik blijf altijd met het volledige bedrag in de mijnaandelen zitten. Ik belegde per website altijd in 7 mijnaandelen, niet meer en niet minder. Af en toe wissel ik van mijnaandeel. Met het bedrag van de verkoop van het ene aandeel koop ik direct het volgende mijnaandeel.

Klanten krijgen van die wisseling van mijnaandeel een e-mail. De resultaten van de goudmijn- en zilvermijnaandelen over 2020 zijn de resultaten van de portefeuille.

Werkwijze ETF website

Met de ETF website koop en verkoop ik telkens een ETF. Ik maak gebruik van de golfbewegingen in de grafiek. Na een daling kopen en na een stijging weer verkopen. Ik gebruik hiervoor 2 strategieën.

De korte termijn strategie waarbij ik binnen een maand een rendement van 5 tot 7% tracht te halen. En een lange termijn strategie waarmee ik tracht in ongeveer een jaar tijd een maximaal rendement te behalen.

Met de ETF website blijft er altijd geld langs de zijlijn staan. Het andere deel zit in de ETF’s nog in portefeuille. De resultaten over 2020 zijn van gerealiseerde verkopen. Die posities staan dus niet meer open en de winsten staan in de boeken.

Resultaten 2020 ETF website lange termijn strategie:

116% groep K: VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF

77% groep K: L and G DAXglobal Gold Mining Go UCITS ETF

56% groep J: WisdomTree/ETFS Physical Gold ETF

57% groep J: ETFS (WisdomTree) Physical Silver ETF

47% groep D: AMUNDI World Energy ETF

33% groep J: ETFS/WisdomTree Brent Oil

28% groep A: VanEck Vectors AEX UCITS ETF

28% groep C: iShares MSCI Korea UCITS ETF (Dist)

26% groep D: AMUNDI World Energy ETF

22% groep B: Lyxor Pan Africa UCITS ETF

22% groep G: ETFS Russell 2000 US small cap GO UCITS ETF

22% groep A: iShares EURO STOXX 50 UCITS ETF (Dist)

20% groep L: Lyxor New Energy UCITS ETF

19% groep H: iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF

18% groep J: ETFS Copper

17% groep A: Lyxor CAC 40 DR UCITS ETF

17% groep J: WisdomTree (ETFS) Coffee

17% groep A: Lyxor CAC 40 DR UCITS ETF

16% groep F: iShares EURO Dividend UCITS ETF

15% groep D: Vanguard All-World High Dividend Yield UCITS ETF

15% groep F: iShares EURO Dividend UCITS ETF

14% groep B: Lyxor Russia UCITS ETF

12,5% groep A: VanEck Vectors AEX UCITS ETF

10% groep D: Vanguard All-World High Dividend Yield UCITS ETF

Wat meteen opvalt is dat er meerdere ETF’s twee keer voorkomen. Dat is geen fout. Het is wel iets dat in normale jaren zelden of nooit voorkomt. We hadden dit jaar te maken met 2 grote golfbewegingen. Dalingen in maart en oktober waarna ik heb gekocht.

De daarop volgende stijgingen waren zo fors dat de lange termijn doelen bijna of meteen werden bereikt waarna ik verkocht. Normaal duurt het gemiddeld een jaar alvorens lange termijn rendementsdoelen worden bereikt.

Dit jaar was het vaak al na een maand. Het is tevens het bewijs dat de werkwijze van telkens in- en uitstappen met ETF’s een veel beter rendement kan opleveren dan een buy and hold strategie.

Een belegger die in 2020 het gehele jaar in een AEX ETF was blijven zitten had een rendement van 3,3% gehad. Ik behaalde door telkens in- en uit te stappen een keer 12,5% en een keer 28%. Dat is 12,5% over de al behaalde 28% een totaal rendement van 44%.

Wat verder opvalt is dat ik een aantal goud, zilver en mijnaandelen ETF’s heb verkocht. Dit ondanks dat ik voor de komende jaren zeer positief over goud, zilver en die mijnaandelen ben.

Maar ook hier heb ik vastgehouden aan de werkwijze van de ETF website van na een forse stijging tijdelijk uit de markt. Dat pakte goed uit want die goud, zilver en mijnaandelen ETF’s verkocht ik in augustus toen de goud- en zilverprijzen tijdelijk piekten.

Tijdens de daarop volgende daling kocht ik die ETF’s op een veel lager niveau weer terug.

Resultaten korte termijn strategie ETF website:

Totaal aantal korte termijn kooptransacties:

2019: 17

2020: 41

Totaal aantal korte termijn verkooptransacties met winst (gemiddeld 6%):

2019: 27

2020: 47

Toelichting resultaten ETF website 2020:

Ondanks dat er afgelopen jaar maar 2 grote aankoopmomenten waren (maart en oktober) Is het toch gelukt om aanzienlijk meer ETF’s te kopen en met winst te verkopen. Door de zeer onzekere situatie was het echter nodig om voorzichtig te opereren.

Daarom waren niet alle groepen en ETF’s even koopwaardig. Hierdoor waren de meeste transacties in de groepen A, D, F, J en K.

De onzekere coronasituatie zorgde er ook voor dat ik voor de lange termijn strategie sneller dan normaal winst nam. Er had vaak nog wat meer ingezeten. Beleggen blijft echter een afweging maken tussen risico’s en rendement.

Risico’s met corona, Amerikaanse presidentsverkiezing en de brexit waren er genoeg. Met name corona was omdat iets met een degelijke grootschalige impact nog nooit is voorgekomen erg moeilijk in te schatten.

2020 was een uitstekend jaar voor de ETF website. De werkwijze van kopen na een daling en verkopen na een stijging paste uitstekend bij het beursjaar 2020. Ik ben dan ook erg tevreden over de met de ETF website behaalde resultaten.      

Beleggingsresultaat 2020 goudmijnwebsite: +412%

Eerst even uitleggen waarom ik voor de goudmijnwebsite niet net als met de ETF website telkens in- en uitstap maar een buy and hold strategie gebruik. Het heeft meerdere oorzaken.

Ten eerste omdat als goud in het krachtigste deel van de bullmarkt zit er bijna geen terugvallen meer komen. Uitstappen en daarna na een daling weer instappen is dan bijna niet meer mogelijk.

Vorig jaar was die terugval in de goudprijs er wel. Het is alleen maar een teken dat het krachtigste deel van de bullmarkt nog moet komen.

Een andere reden is dat het hier gaat om aandelen van 1 bedrijf en niet een ETF waaronder heel erg veel bedrijven vallen. Met beleggen in een bedrijf ben je veel meer afhankelijk van wat er met dat bedrijf zelf aan de hand is.

Bij bedrijven in de goudmijnsector kan dat nogal eens heftig verlopen. Overnames komen veelvuldig voor. Een paar goede boorgaten en een aandeel kan met honderden procenten stijgen. Dan wil je niet net met 20% winst verkocht hebben in de hoop lager terug te kunnen kopen.

Het zijn allemaal redenen dat ik met die mijnaandelen een buy and hold strategie hanteer. Ondanks dat het 2020 resultaat met een plus van 412% over de 7 aandelen meer dan uitstekend is blijft enige toelichting wel nodig.

De verschillen per aandeel zijn namelijk enorm. Een aantal goudmijnaandelen wist midden 2020 nog aardig te herstellen van de daling eerder het jaar. Maar zeker niet goed genoeg.

Ik wisselde vorig jaar een aantal goudmijnaandelen naar goudzoekers. Die waren allemaal bezig met boorprogramma’s. Normaal zijn dan na een paar maanden de resultaten te verwachten. Ik dacht daarom precies op het goede moment in te stappen. Dat liep anders.

Er waren op hetzelfde moment zoveel goudzoekers aan het boren dat de laboratoria het niet aankonden en er maandenlange achterstanden ontstonden.

Door het uitblijven van die boorresultaten verloren veel beleggers hun geduld en lagere koersen waren het gevolg. Voorbarig in mijn ogen want de gaten zijn geboord en dan maakt het niet zoveel uit dat die resultaten een paar maanden later pas komen.

De grootste klapper die ik vorig jaar maakte was uiteraard De Grey Mining. Een Australische goudzoeker die erg veel goud wist te vinden. Eind augustus nam ik omdat het bedrijf inmiddels te veel aandelen had uitgegeven met pijn in mijn hart (maar niet in mijn portemonnee) afscheid van mijn beste belegging tot nu toe.

De Grey Mining krikt mijn 2020 resultaat fors op. Maar dat is ook de bedoeling van het investeren in goudzoekers. Ik beleg in een goudzoeker vanwege de kans op een stijging met 1000% (het zijn 3 nullen) of meer.

Dat zal zeker niet bij iedere goudzoeker waar ik in beleg gebeuren. Maar je hoeft er ieder jaar maar eentje te hebben en het jaar is uitstekend. Voor 2021 zal het belangrijk worden dat de goudprijs weer boven de 1900 dollar komt.

Vanaf dat moment gaan de goudmijnaandelen die vorig jaar zijn achtergebleven weer fors stijgen. Voor de goudzoekers blijft het wachten op de boorresultaten die in de eerste maanden van 2021 gaan komen.  

Beleggingsresultaat 2020 zilvermijnwebsite: +104%

Ondanks dat het resultaat lager is dan bij de goudmijnwebsite is het jaar eigenlijk mooier verlopen. De goudmijnwebsite moest het vooral hebben van 1 forse stijger.

De zilvermijnaandelen zijn alle 7 met rond de 100% gestegen. Het minst stijgende aandeel altijd nog met 67% en het aandeel met de grootste stijging met 145% op jaarbasis.

Een zilverzoeker die ik op 24 februari kocht steeg in 10 maanden tijd met 183%. De zilverzoeker die ik op 26-2 kocht deed het met 130% niet veel slechter. Ondanks dat ik tevreden ben met de resultaten had het nog veel beter kunnen verlopen.

De meeste goudmijnbedrijven kunnen met een goudprijs van 1200 dollar al winst maken. Veel zilvermijnbedrijven hebben een zilverprijs van boven de 20 dollar nodig om goed winstgevend te zijn.

Veel goudmijnbedrijven maakten dus voor 2020 met een goudprijs van rond 1250 dollar al winst. Maar de meeste zilvermijnbedrijven met een zilverprijs van rond de 17 dollar van voor 2020 niet. Veel zilvermijnbedrijven waren voor 2020 jarenlang verlieslatend.

Komt het omslagpunt van verlies naar winst dan vliegt een aandeel omhoog. Met in de tweede helft van 2020 een zilverprijs van boven de 25 dollar had dat moeten gebeuren. Ware het niet dat veel zilvermijnen in Zuid Amerika liggen.

Juist in landen waar men strenge coronamaatregelen nam en zilvermijnen lang dicht moesten. Het is dan ook nog maar de vraag of er een jaarwinst in zal zitten. Die twijfel heeft bij een aantal van de zilvermijnaandelen waar ik in beleg de koersen gedrukt.

Voor 2021 gaat het een ander verhaal worden. Zeer waarschijnlijk vanwege corona geen mijnsluitingen meer en een zilverprijs die ruim boven de 20 dollar staat. Dan gaan die bedrijfswinsten en daarmee veel hogere beurskoersen er vanzelf komen.                                   

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier