Lyxor Russia UCITS ETF

Deze ETF van Lyxor volgt de Dow Jones Russia GDR index. Heeft dus niks te maken met de bekende Dow Jones index zoals wij die kennen uit de VS. Dow Jones stelt vele indexen samen en dus in dit geval een index van aandelen genoteerd aan de Russische beurs.

Nu volgt deze index niet de aandelen direct maar de GDR’s. De afkorting GDR staat voor; Global Depositary Receipt. Een GDR is een bank certificaat uitgeven door een bank met als doel te handelen in aandelen van een bedrijf in een ander land net alsof je in het werkelijke aandeel handelt.

Een GDR gebruikt men als het moeilijk handelen is in het land zelf. Vreemde valuta kan ook een reden zijn. In deze Russian GDR index zitten de GDR’s van verschillende Russische aandelen die genoteerd zijn aan de beurs in Londen.

Allemaal heel ingewikkeld maar in feite komt het er gewoon op neer dat deze ETF de index van een groot aantal Russische aandelen volgt. Nu is Rusland olie dus is het niet gek dat er veel olie gerelateerde bedrijven in zitten.

Gazprom en Lukoil zijn ieder goed voor bijna 20% van de index. De financiële sector is ook nog redelijk groot met daarnaast tal van andere sectoren die duidelijk een kleinere rol spelen.

Het mag duidelijk zijn dat de olie en gasprijs een stempel drukken op deze ETF. Het werkt ook een beetje dubbel want bij lage olie en gasprijs trekt dit de gehele Russische economie mee naar beneden.

Uiteraard werkt het met een aantrekkende economie net andersom. Aandelen van olie en gasbedrijven stijgen dan maar ook die van de andere bedrijven want ook de economie gaat dan opleven. Kortom deze ETF is heel afhankelijk van de olie en gasprijs en als die een tijdlang laag staan komen er mooie instapmomenten.

Wilt u weten wanneer ik deze Lyxor Russia (Dow Jones Russia GDR) UCITS ETF koop en verkoop?

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 11 geografisch bepaalde ETF's: Klik hier

Volledige prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

Lyxor Russia UCITS ETF info:

 

Uitgever ETF: Lyxor (Societe Generale)

Ticker: RUS

ISIN:  LU1923627092

Valuta: EURO

Beurs: Euronext Parijs