iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF

Met deze ETF van iShares kan men in 25 aandelen van Europese vastgoed bedrijven beleggen. Beleggen in vastgoed brengt altijd de zekerheid van de in bezit zijnde stenen.

Maar aan de andere kant kan leegstand door een slechte economie ook als een molensteen om de nek werken. Leegstaande kantoren en bedrijfsgebouwen leveren niks op en kosten zelfs geld want onderhoud moet wel doorgaan.

Het risico dat door leegstand een gebouw ver achteruit gaat en uiteindelijk niet meer verhuurbaar is dat is ook groot. Toch hebben vastgoedbedrijven het na de crisis ondanks de leegstand toch best goed gedaan.

Dat komt voornamelijk omdat de grote vijand van vastgoedbedrijven de rente is. Bij historisch lage rentes dalen de kosten voor vastgoedbedrijven aanzienlijk. Gaat de rente weer stijgen dan zal ook de leegstand moeten afnemen want anders heeft de vastgoedsector een probleem.

Nu gaat meestal het aantrekken van de economie samen met stijgende rentes. Dus de kans dat het goed komt en in evenwicht blijft is groot, maar niet zonder risico.

Deze ETF van iShares volgt de STOXX Europe 600 Real Estate index.  Het grootste bedrijf met 15% is Unibail-Rodamco. Met 10% komt Vinovia op de tweede plaats. Het derde bedrijf is Land Securities Group Reit met 9%.

Het Verenigd Koninkrijk is met bijna 40% het grootste land. Frankrijk neemt met 26% de tweede plaats in. Het derde land is Duitsland met 20%.

Bekijk gratis de koop en verkoop transacties (ouder dan 1 maand) van alle 17 Europese sectoren ETF's: Klik hier

Prijslijst met voordeelpakketten: Klik hier

iShares STOXX Europe 600 Real Estate UCITS ETF info:

 

Uitgever ETF: iShares (BlackRock)

Ticker: EXI5

ISIN: DE000A0Q4R44

Valuta: EURO

Beurs: Xetra Duitsland