Dividendlekkage bij een ETF voorkomen

Er is altijd veel gedoe over dividendlekkage bij een ETF. Deels terecht en deels ook ten onrechte. Allereerst het woord dividendlekkage is een foute benaming. Het is niet het dividend dat weglekt maar de ingehouden dividendbelasting die om verschillende redenen niet meer is terug te vragen.

Ook denken velen ten onrechte dat dit een specifiek probleem is voor ETF producten en dat is niet zo. Ook aandelen en beleggingsfondsen hebben hetzelfde probleem indien dividend betaald is in een land wat geen goed belastingverdrag met Nederland heeft. Ik lees vaak dat beleggingsfondsen dit probleem niet kennen maar dat is dus niet juist want ook daar kan het optreden.

De enige manier om dividendlekkage bij een ETF echt te voorkomen

Alleen volledige Nederlandse waar kopen. Dus een Nederlandse uitgever van een ETF die ervoor gekozen heeft een Nederlandse fiscale beleggingsinstelling (FBI) te zijn en die ook uitsluitend belegt in aan de Nederlandse beurs genoteerde aandelen.

Indien het wel een Nederlandse FBI betreft maar er wel wereldwijd belegt gaat worden bestaat al weer de kans op dividendlekkage als Nederland niet met ieder land het juiste belastingverdrag heeft gesloten.

Dividendlekkage is bij een ETF gewoon niet te voorkomen

Een van de grootste voordelen van ETF beleggen is dat je heel gemakkelijk wereldwijd kunt beleggen. Ga je in een wereldwijde sector beleggen zoals alle goudmijnen of alle autofabrikanten dan kom je in diverse landen terecht waar je een dividendlekkage kunt verwachten.

Is dat dan een reden om het niet te doen? Natuurlijk niet want de koers van een dergelijke ETF kan zoveel stijgen dat eventueel dividend en zeker dividendlekkage erbij in het niet gaat vallen.

Dividendlekkage bij een ETF is geen ramp

Dividend is een cadeautje dat niet altijd vanzelfsprekend gegeven wordt. Er vanuit gaan bij een belegging dat je dividend gaat krijgen is dus niet juist. Dividend uitbetalingen in het verleden zijn net als koersen in het verleden geen enkele garantie voor de toekomst.

Een bedrijf is niet verplicht dividend uit te keren en kan, zal en mag dit alleen doen als het goed gaat en bij tegenwind zal het dividend als eerste de klos zijn. Voor mij is er nog een tweede nadeel  aan dat dividend want doordat ik vaker handel in een ETF op basis van de koers kan ik wel eens geen positie hebben op het moment dat het dividend vastgesteld gaat worden.

Ik heb zelf dus niks met dividend en kijk en handel alleen op koersbasis en ga zeker nooit een verkoop uitstellen omdat ik over 2 weken recht heb op een beetje dividend. Ook zal ik nooit kopen omdat er binnenkort wat dividend verwacht wordt.

Hoe groot is de dividendlekkage bij een ETF?

Weten over hoeveel centjes het eigenlijk gaat maakt het vaak eenvoudiger om de juiste beslissing te nemen. Op de meeste aandelen krijg je niet eens dividend maar stel dat je toch een aantal aandelen in een ETF hebt zitten waarop wel dividend betaald wordt.

Als een bedrijf 3% dividend per jaar betaald is het vaak al heel wat. Hierover kun je dan de dividendbelasting mislopen omdat je deze niet kunt terugvragen aan de Nederlandse belastingdienst. In Nederland hebben we 15% dividendbelasting maar in andere landen kan dit wel wat hoger liggen.

Op een ETF met daarin veel dividend betalende bedrijven kan er dan enkele tienden procenten rendement per jaar misgelopen worden. Maar dat zijn natuurlijk peanuts als je bedenkt dat een ETF in een uurtje tijd ook tienden van procenten kan stijgen of dalen.

Misbruik van dividendlekkage bij een ETF

Partijen die er baat bij hebben gebruiken nogal eens de dividendlekkage om een ETF als minder interessant te betitelen. Vooral uit de hoek van de beleggingsfondsen hoor je nogal eens vaak dit argument.

Ten onrechte omdat men er zelf ook last van kan hebben. Men maakt ook vaak onnodig het probleem groter en duurder dan het feitelijk is.

Een paar tienden procenten rendement per jaar mislopen is zeker mogelijk dat geef ik toe, maar als je voor die paar tienden procenten aan het beleggen bent kun je beter het geld op een spaarrekening bij een bank zetten daar krijg je die ook bijna zonder risico en kosten.Dividendlekkage stelt gewoon niks voor punt uit.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier