Beursvooruitzicht maand mei

Laatste update: 07-05-2019 22:15

Koopkansen

Ik heb even gewacht met het schrijven van deze maandverwachting. Bleek achteraf juist want door een escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China is het plaatje totaal veranderd. Beurzen sloten april af op en nabij de toppen van vorig jaar.

Die goede eerste 4 maanden hadden we te danken aan de hoop op een handelsdeal tussen de VS en China. Hard nodig want de economische groei begint af te zwakken. Terug te zien aan het cijferseizoen. De meeste bedrijfscijfers waren minder.

De verwachtingen waren echter slecht en het “beter dan verwacht” heeft de zaak moeten redden. Toch deden beurzen niet veel op het cijferseizoen. Eind april waren de meeste beursbewegingen zijwaarts.

Na 4 maanden van stijgen en dichtbij oude toppen neemt dan de kans op een daling toe. Daarnaast ook nog het bekende gezegde; Sell in may and go away. But remember to be back in september. Een spreuk die vooral door Amerikaanse beleggers nog steeds heel serieus genomen wordt. De daling kwam er.

Trump dreigde de Chinezen met het op korte termijn invoeren van extra importtarieven. Dat was een verkoopsignaal. Nu maar eens kijken wat er deze maand allemaal speelt.

Centrale banken

Zowel de FED als de ECB hebben voor deze maand geen meeting. Daar kunnen we dus niks van verwachten. Jammer want in een mindere maand kunnen centrale banken met een paar woorden de beurzen steun bieden.

De handelsoorlog tussen de VS en China

Door de dreigementen met extra importheffingen staat de boel op scherp. Op korte termijn is er een goede deal nodig. Een andere optie is er eigenlijk niet meer. Vastlopen van besprekingen of invoeren van meer importtarieven het zijn allemaal rampscenario’s.

De economische groei

De economische groei is aan het teruglopen. In China tracht men met enorme stimuleringsprogramma’s de economische groei op peil te houden. De vraag is hoelang de Chinezen dat gaan volhouden. De Europese economie kent nog nauwelijks groei.

Opmerkelijk daarbij is dat vooral Duitsland het zo slecht doet. Te weinig exporten naar China zou dan de reden zijn. De Amerikaanse economie doet het nog heel redelijk. Maar ook hier signalen dat de economische groei wat aan het teruglopen is.

Het is zeker allemaal nog niet zo slecht. Maar ik kan wel vaststellen dat de economische groei zeker niet aantrekt. Het is afnemen of wat zijwaarts. Dan is het wel oppassen. Hier en daar wat tegenvallers en de economische groei neemt meteen hard af.

Dat we kort voor de zomervakantie zitten is ook een risico. In die 2 vakantiemaanden gebeurd er nooit veel. Trekt de economische groei in mei en juni niet aan dan sukkelen we de zomer door en moeten we maar afwachten wat er in de herfst gaat gebeuren.

De handelsoorlog tussen de VS en China krijgt vaak de schuld van het afnemen van de economische groei. Ik denk dat dit maar deels waar is. Na 10 jaar van economische groei is het normaal dat we wat mindere jaren krijgen.

Vooral in mei en juni zal ik die economische cijfers goed blijven volgen. Want wat er in die 2 maanden gebeurd zal aangeven wat we in juli en augustus kunnen verwachten. Of anders gezegd; mei en juni gaan grotendeels de resultaten van zowel het tweede als het derde kwartaal bepalen.

De goudprijs

De hoge dollar blijft de goudprijs parten spelen. Toch zal het een kwestie van tijd zijn en de dollar gaat dalen. De Amerikaanse staatsschuld is namelijk te hard aan het oplopen.

Opmerkelijk is natuurlijk dat die schuld oploopt ondanks de Amerikaanse economische groei. Gaat de Amerikaanse economische groei nog een stapje meer terug dan zal die Amerikaanse staatsschuld nog harder stijgen.

Op dat moment is het de vraag of men nog bereid is om dat Amerikaanse schuldpapier te kopen. Er zullen ook veel kopers nodig zijn. Dat terwijl Rusland als koper is afgevallen en China terughoudend is geworden. Enige twijfel over die Amerikaanse staatsschuld en de dollar zal dalen en de goudprijs zal stijgen.

Sinds begin 2018 zijn er grote goudkopers actief geworden. Veel centrale banken zijn goudvoorraden aan het aanleggen. Daarnaast zullen centrale banken de rente eerder verlagen dan verhogen. Voor de lange termijn ziet het er nog steeds zeer goed uit voor de goudprijs.

Op de korte termijn blijft de te hoge dollar druk op de goudprijs uitoefenen. Goudmijnaandelen hebben een hefboom op de goudprijs. Daarom beleg ik niet in goud maar in goudmijnaandelen. Als u wilt zien in welke goudmijnaandelen ik beleg: Prijslijst

De beursverwachting voor deze maand

Er zijn meerdere redenen om een voortzettende daling te verwachten. Na 4 maanden van stijgen is dat normaal. Daarnaast is het de mei verkoopmaand. Een teruglopende economische groei zorgt ook voor neerwaartse druk.

De grootste neerwaartse druk komt als de handelsoorlog tussen de VS en China gaat escaleren. De kans op positief nieuws is niet zo groot. Alleen een snelle en goede handelsdeal kan daar voor zorgen. Maar de kans dat die er gaat komen is niet zo groot.

De beursverwachting voor de AEX

In deze maand maakt een verdere daling een grotere kans dan een stijging. Daar is overigens niks van te vrezen. Beurzen stijgen nooit lang in een rechte lijn. Een stapje terug of een heuse correctie horen er gewoon bij. Bij een daling is het wel heel belangrijk dat er een hogere bodem gezet gaat worden.

Want een hogere bodem geeft aan dat de stijgende trend nog intact is. Een hogere bodem geeft ook meestal aan dat bij de volgende stijging een nog hogere top gezet gaat worden. Daarnaast zijn dalingen en correcties hele mooie instapmomenten.

Het is wel belangrijk om op het juiste moment te kopen. Te vroeg en je moet eerst nog het ritje naar beneden uitzitten alvorens de stijging begint. Te laat en je loopt een deel van het rendement mis. Als u wilt zien wanneer en wat ik koop:

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijslijst: Klik hier