Beursvooruitzicht maand oktober 2020

Laatste update: 01-10-2020 16:50

De maand van onzekerheid en ellende

Afgelopen maand verliep voor de meeste beurzen matig tot slecht. Winstnemingen bij techaandelen, onzekerheden rond de Amerikaanse presidentsverkiezing en hard oplopende coronagevallen. Amerikaanse beurzen hadden er meer last van dan de Europese beurzen.

De Europese beurzen bewogen ondanks veel rode dagen afgelopen maand vooral zijwaarts. Deze maand gaan 3 zaken een hoofdrol opeisen.

De Amerikaanse presidentsverkiezing die voor onzekerheid gaat zorgen. Ook onzekerheid over de bedrijfscijfers over het derde kwartaal. Het oplopend aantal coronabesmettingen zal voor ellende zorgen.

De Amerikaanse presidentsverkiezing

De verkiezing is op 3 november. Hoe dichter we bij die datum komen des te harder de strijd tussen de 2 kandidaten. Schandalen, moddergooien en allerlei andere negatieve zaken zijn tijdens een Amerikaanse presidentsverkiezing normaal geworden.

Niet in te schatten hoe dat deze keer gaat verlopen. Maar er kan best iets tussen zitten waar beurzen op gaan reageren. Dat zal dan gezien de negatieve teneur niet voor een stijging maar vrijwel zeker voor een (kortstondige) daling zorgen.

Daarnaast blijft het de vraag wie de verkiezing gaat winnen. Dat zorgt voor onzekerheid en daar houden beleggers niet van. De kans is daarom groot dat beleggers in afwachting van de verkiezingsuitslag al eind deze maand hun posities wat afbouwen.

Het cijferseizoen

De eerste 2 kwartalen hebben in het teken van de lockdowns gestaan. Slechte cijfers werden in die kwartalen vanwege de lockdowneffecten vergeven. Het derde kwartaal is het herstelkwartaal.

Beleggers willen nu zien dat de omzet en eventuele winst al is aangetrokken. Op kwartaalbasis fors stijgende omzetten en winsten en beleggers zullen die bedrijven belonen met stijgende aandelen. Voor bedrijven die niet in staat zijn om goed herstel te laten zien zal een afstraffing volgen.

Een aparte categorie zijn de techaandelen. Dat zijn de coronawinnaars. Maar de aandelen van die techbedrijven zijn het afgelopen half jaar wel heel erg hard gestegen.

Ondanks de kleine dip van afgelopen maand zijn de koerswinstverhoudingen bij die bedrijven nog extreem hoog. Het is de vraag of die techbedrijven de torenhoge verwachtingen wel kunnen waarmaken. Ik denk dat het moeilijk gaat worden.

Dit cijferseizoen zal veel extremer verlopen dan andere cijferseizoenen. Het ene bedrijf zal door teleurgestelde beleggers keihard gedumpt worden. Van een bedrijf dat met onverwacht zeer goede resultaten komt gaan de aandelen omhoog knallen.

De som van die extreme dalers en stijgers zal de stand van de beurs gaan bepalen. Dat kan per dag enorm verschillen. Het zal ervoor zorgen dat vanaf dat het cijferseizoen begint de volatiliteit op de beurzen zal toenemen.

Corona

Vorige maand zagen we bijna overal het aantal nieuwe coronagevallen weer toenemen. Ziekenhuisopnames, bezette IC bedden en sterfgevallen vielen echter nog mee. Veel overheden kwamen met strengere maatregelen.

De grote vraag blijft of corona deze maand verder doorzet. Vergelijken met begin dit jaar is lastig omdat men toen bijna niet en nu heel veel test. Als ziekenhuisopnames en het aantal patiënten op de IC gaat toenemen weten we wat ons te wachten staat.

Overheden gaan dan weer met maatregelen komen waar de economie erg veel last van gaat krijgen. Dan gaan er 2 zaken spelen. Er is veel weerstand tegen strengere maatregelingen. Dat kan veel gedoe gaan geven.

Ondernemers die meer op hoop dan op geld dat ze verdienen zijn blijven doorzetten kunnen als zwaardere maatregelen zonder fatsoenlijke tegemoetkoming dreigen alsnog de moed opgeven. Dat zal voor een grote ontslaggolf gaan zorgen.

Gezien het nog relatief laag aantal ziekenhuisopnames kan deze tweede coronagolf gaan meevallen. Maar de kans dat het wel doorzet acht ik net zo groot.

Softe of harde lockdowns en massa ontslagen het zijn zaken waar beurzen veel last van kunnen krijgen. Het meteen daarna aankondigen van grote steunpakketten kan die beurspijn wel verzachten.

De ETF website

Begin dit jaar tijdens de beurscrash kocht ik veel en maakte daar mooie rendementen op. Afgelopen maand zag ik bijna geen kansen. Ik zat te wachten op dalende beurzen. Die dalingen kwamen er maar niet voldoende om al in te stappen.

Met het oog op de zaken die in oktober spelen (zie hierboven) wilde ik ook voorzichtig blijven. Het grote plaatje blijft. Tot aan de Amerikaanse presidentsverkiezing dalende beurzen.

Daarna onzekerheid weg en de FED die meteen na de presidentsverkiezing een meeting heeft en zeer waarschijnlijk een groot stimuleringspakket gaat aankondigen. Waardoor begin november de eindejaarsrally van start zal gaan.

Komen er deze maand dalingen groot of klein dan zal ik daar hoe dichter we tegen het eind van de maand komen steeds meer gebruik van gaan maken door ETF’s te kopen.

Ik verkocht vorige maand met de korte termijn strategie 2 ETF’s in de groep K met ieder een rendement van 7%. Ik kocht vorige maand 2 ETF’s. Een in groep J en een in groep K.

De goudmijn- en zilvermijnwebsites

Gemiddeld over de 7 goudmijn- en 7 zilvermijnaandelen waarin ik beleg voor dit jaar al prachtige rendementen. Ik zou heel tevreden moeten zijn. Maar dat ben ik niet.

Want ik weet drommels goed dat op basis van de huidige hoge goud- en zilverprijs die mijnaandelen al een paar honderd procent hoger hadden kunnen staan.

In vergelijk met 2011 toen de goudprijs net zo hoog stond als nu waren de meeste mijnaandelen met 1000 % (het zijn 3 nullen) of meer gestegen. Dat is nu met uitzondering van een enkele goudzoeker niet het geval.

Wat is de reden? Tijdens de beurscrash eerder dit jaar werden die mijnaandelen hard mee omlaag getrokken. In het voorjaar kwam een aardig herstel maar wel beperkt vanwege mijnsluitingen.

Door die mijnsluitingen waren ondanks de inmiddels hogere goud- en zilverprijs de cijfers over het tweede kwartaal matig en niet representatief. Toen goud en zilver vanaf midden juli hard begonnen te stijgen gingen de mijnaandelen maar beperkt mee omhoog.

Mijnsluitingen zorgde voor onzekerheden over de cijfers over het tweede kwartaal en beleggers hadden niet het lef om vol in te stappen. Toen de cijfers over het tweede kwartaal kwamen bleken veel mijnbedrijven vanwege corona een lagere productie te hebben gehad.

Dat zorgde voor twijfel over het derde kwartaal. In september zorgde een gedaalde (maar nog steeds historisch heel hoge) goud- en zilverprijs in combinatie met dalende beurzen die de mijnaandelen mee naar beneden trokken voor een nieuwe tegenvaller.

Het zorgde er alles bij elkaar voor dat mijnaandelen dit jaar ver zijn achtergebleven bij de inmiddels al veel hogere goud- en zilverprijs. Dat zal deze maand en volgende maand gaan veranderen.

Begin deze maand krijgen we van de meeste mijnbedrijven de productiecijfers van het derde kwartaal. Dat die productie met de mijnen open veel hoger zal liggen dan in het tweede kwartaal is logisch.

Eind deze maand maar vooral in de loop van de volgende maand de bedrijfscijfers over het derde kwartaal. Dan gaan we krijgen wat we nodig hebben; bewijs.

Het bewijs dat de winsten van de inmiddels op volle productie draaiende mijnbedrijven door de hogere goud- en zilverprijs de hoogte in knallen. De aandelen van die mijnbedrijven gaan dan volgen.

Het zal veel aandacht krijgen en nieuwe beleggers trekken. Want ik verwacht dat de goud- en zilvermijnsector op de beurzen de sector zal zijn met de hoogste winstgroei over het derde kwartaal. Dat is een heel simpel rekensommetje.

Een goudmijnbedrijf met een kostprijs van 1000 dollar per ounce maakt bij een goudprijs van 1300 dollar een winst van 300 dollar per ounce. Bij 1900 dollar is dat 900 dollar en dat is een winst verdrievoudiging.

Rekent u hetzelfde maar eens uit met een kostprijs van 1200 dollar…….inderdaad een verzevenvoudiging van de winst.

Voor de goud- en zilverzoekers is het een ander verhaal. Die moeten om veel goud en zilver te vinden gaten gaan boren en boren kost geld. Door de hogere goud- en zilverprijs was het echter geen probleem om aan geld te komen voor een groot boorprogramma.

Alle zoekers waar ik in beleg zijn dan ook aan het boren. Ik verwacht deze maand al wat resultaten. Afhankelijk van hoe goed die resultaten zijn kunnen de aandelen van die zoekers dan met tientallen of vele honderden procenten omhoog.

Wat ik deze maand ga doen

Met de ETF website zit ik nog steeds op een beursdaling te wachten. Corona, presidentsverkiezing en misschien tegenvallende bedrijfscijfers kunnen zorgen voor lagere beurzen en mooie instapkansen.

Hoe dan ook voor begin november wil ik posities hebben ingenomen. Want presidentsverkiezing voorbij en kort daarop de FED en de eindejaarrally kan beginnen.

Met de goudmijn- en zilvermijnwebsite is het wachten op voor producerende mijnen de productiecijfers en derde kwartaalcijfers en voor de zoekers op boorresultaten. Deze maand wil ik niet van mijnaandeel wisselen.

Ik denk dat ik de goede mijnaandelen al te pakken heb. Zit dan ook met spanning te kijken hoe dat de komende tijd gaat uitpakken. Tegen het eind van dit jaar misschien weer wel een paar mijnaandeel wisselingen.

De beursverwachting voor deze maand

Ellende en onzekerheden zoals hierboven beschreven gaan normaal zorgen voor beursdalingen. Het is wel de vraag hoe een dergelijke daling zal verlopen.

De kans op een crash acht ik niet groot. Het daarvoor noodzakelijke verrassingseffect ontbreekt namelijk. Langzaam tot aan de presidentsverkiezing de trap af ligt meer voor de hand.

Het lijkt misschien dat mijn scenario van lagere beurzen een negatief scenario is. Dat is het gek genoeg niet. Want ik verwacht na de presidentsverkiezing en de FED een krachtige eindejaarrally.

Een mooie krachtige eindejaarrally die beurzen tot nieuwe hoogtes jaagt start altijd van een laag niveau. Die komt nooit na al gestegen beurzen. Dus ook als u het moet hebben van hogere beurzen kunt u maar beter wensen dat ze in oktober wat gaan dalen.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De maandverwachting voor de AEX

De steun bij 540 en zeker die bij 530 blijven belangrijk. Ik heb nog steeds de verwachting dat de AEX uiteindelijk door de steun bij 530 zakt. De volgende zware steun ligt dan rond de 500 en nog meer de 490.

Vanaf rond de 500 de eindejaarrally starten zou niet verkeerd zijn. We kunnen dan rond kerst op 575 staan. Daarna begin volgend jaar als de vaccinatie gaat beginnen naar de 630 of afhankelijk van centrale bank stimulatie nog hoger.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier