Beursvooruitzicht maand januari 2020

Laatste update: 05-01-2020 00:25

Hoe gaan de zaken?

Deze maand komen we meer te weten over de stand van de economie. Naast veel economische cijfers ook de start van het cijferseizoen. 

Het cijferseizoen

De cijfers over het vierde kwartaal zijn altijd het belangrijkst omdat dit voor de meeste bedrijven ook het afsluiten van het boekjaar is. Bij tweede of derde kwartaalcijfers kunnen beleggers altijd nog de hoop hebben dat het volgende kwartaal beter zal verlopen. Dat kan nu niet meer.

Na afloop van het vierde kwartaal staan de jaarcijfers vast. Hebben bedrijven jaarverwachtingen afgegeven dan worden ze hierop afgerekend. Dat kan extra goed maar ook extra slecht uitpakken.

Gedurende 2019 is de economie steeds wat verder gaan verslechteren. Een flink aantal bedrijven zal daar last van hebben gehad. Dat zal echter voor beleggers geen verrassing zijn want die weten al dat 2019 economisch gezien geen geweldig jaar was.

Een beetje minder zal dus wel geaccepteerd worden. Maar veel minder niet. Want door de hoge beurzen zijn de koerswinstverhoudingen erg hoog. Daar horen geen zwaar tegenvallende winstcijfers of nog erger verlies bij.

Nu zijn beursgenoteerde bedrijven altijd heel goed in het op peil houden van de winst ook als het economisch wat minder gaat. Halen ze het niet met extra omzet of hogere marges dan doen ze het door te bezuinigen.

Ze buigen dan het beleid van steeds meer investeren om naar reorganisaties en bezuinigingen. Dat omslagpunt komt als economische verwachtingen minder worden en de bedrijfswinsten onder druk komen te staan. Het duurt meestal een half jaar tot een jaar alvorens men het roer omgooit.

De Duitse auto industrie begon als eerste problemen te krijgen. Daarom bij de Duitse auto industrie het afgelopen jaar daar als eerste winstwaarschuwingen en aankondigingen van grote reorganisaties en massa ontslagen.

De industrie doet het wereldwijd steeds slechter. Pakken kwartaalcijfers slecht uit dan zullen er veel meer industriële bedrijven met reorganisaties en onvermijdelijke ontslagen gaan komen.

Waar ik zorgen over heb zijn de werkloosheidscijfers en looncijfers. In 2019 zijn de werkloosheidscijfers blijven dalen en zijn de lonen (met name VS) behoorlijk gestegen. Mooi voor al die werknemers die een baan of opslag hebben gekregen.

Maar voor bedrijven is het een snel stijgende kostenpost die niet past bij de teruglopende groei van de dienstensector en de achteruitgang bij de industrie. Door die hard gestegen loonkosten kunnen bedrijfswinsten met name in de VS wel eens veel meer gaan tegenvallen dan we nu denken.

Daarnaast hebben veel (Amerikaanse) bedrijven vanwege importtarieven ook te maken gekregen met hogere inkoopprijzen. De vraag is of men in staat is geweest om al die hogere prijzen door te rekenen naar hun afnemers. Dat lukt meestal niet volledig. Ook dit kan de winst onder druk hebben gezet.

Voor dit cijferseizoen verwacht ik over het algemeen tegenvallende omzetten en winsten. Geen verrassing voor beleggers en alleen als de koerswinstverhouding te hoog gaat worden zal men het aandeel hard afstraffen.

Voorafgaand (begin deze maand) aan de cijfers verwacht ik meer winstwaarschuwingen dan anders. In bijna alle gevallen daalt het aandeel hard op een winstwaarschuwing om weken later na bekendmaking van de cijfers (en de daarbij horende hoopvolle praatjes) weer te stijgen.

Tijdens het bekendmaken van de cijfers verwacht ik dat er een behoorlijk aantal bedrijven reorganisaties of bezuinigingen gaat aankondigen. Kostenbesparingen daar houden beleggers van.

Daarom zal een aandeel op bekendmaking van reorganisaties bijna altijd stijgen. Dat weten bedrijven ook. Daarom voelt men zich vaak gedwongen om bij de presentatie van bar slechte cijfers meteen reorganisaties en massa ontslagen aan te kondigen.

Dit is het begin van het nieuwe jaar en dan is het gebruikelijk dat bedrijven verwachtingen voor 2020 uitspreken. Een aantal bedrijven zal zeker goede verwachtingen voor 2020 hebben.

Winst en omzet verwachtingen lager dan die van 2019 aankondigen zal in combinatie met hoge koerswinstverhoudingen niet in dank afgenomen worden. Een veel gebruikte uitvlucht is dan dat men vanwege onzekere marktomstandigheden geen verwachtingen kan afgeven.

Maar dat willen beleggers in combinatie met op all time high of toppen staande beurzen ook niet horen. Ik verwacht een hectisch cijferseizoen. In het begin zal het vooral op individuele bedrijven betrekking hebben.

Pas wat verder in het cijferseizoen zal een beeld ontstaan waarop de gehele beurs gaat reageren. Dat zal pas eind januari of begin februari plaatsvinden.

De handelsdeal

Volgens Trump gaat er op 15 januari in het Witte Huis een hele grote eerste fase handelsdeal met China getekend worden. De Chinezen zijn nog niet met een bevestiging gekomen. We weten ook niet wie er voor China gaat tekenen en wat er in de overeenkomst komt te staan.

Zolang China niet aangeeft wie er komt tekenen blijft uitstel of afstel mogelijk. Daarnaast is er nog de onzekerheid over wat er in die overeenkomst komt te staan. Veel beleggers gaan er vanuit dat die handelsdeal een gedane zaak is. Ik blijf mijn twijfels, heel veel twijfels houden.

De ECB

Op 23 januari komt de ECB weer bij elkaar. Ik verwacht niet dat de ECB iets aan de rente gaat doen. Ergens gedurende dit jaar zal men het QE bedrag wel verhogen. Maar de kans dat dit deze maand al gaat gebeuren is erg klein.

De persconferentie kan wel interessant worden. Bij de vorige persconferentie bleek Lagarde een hele open stijl te hebben. Ze gaat de problemen niet uit de weg en spreekt overal heel open over. Dat is uiteraard heel goed. Maar nu de journalisten dat weten kan ze wat lastigere vragen verwachten.

De FED

Op 29 januari krijgen we de FED. Ik verwacht in normale omstandigheden geen renteverlaging. Gezien de hard oplopende Amerikaanse staatsschuld, de teruglopende economische groei en het repo probleem kan het Amerikaanse financiële systeem wel wat extra geld gebruiken.

Het huidige repo program loopt op 14 januari af. Indien verlenging en een hogere limiet nodig zijn maakt dat de kans op een QE nog groter. Ik ben nog steeds van mening dat de VS een QE nodig heeft. Dat hoeft dan nog niet meteen deze maand te gebeuren.

De FED kan er ook voor kiezen om financiële markten eerst voor te bereiden. Dan komt de FED met de mededeling dat een QE op termijn waarschijnlijk noodzakelijk zal zijn. Veel zal afhangen van hoe de financiële markten er eind januari bij staan.

Lage beurzen en de FED zal met meer overtuiging over een QE praten of deze meteen invoeren. Beurzen nabij all time highs en de FED zal nog even wachten met dit krachtige steunmiddel.

Het Midden Oosten

Met het doden van een Iraanse generaal is er een nieuw Midden Oosten tijdperk aangebroken. Iran zal willen terugslaan. De spanningen in die regio zullen nog veel harder oplopen. Dit is ook niet te vergelijken met de oorlog in Syrië.

Dat is meer een burgeroorlog met wat buitenlandse inmenging. Voor veel beleggers een ver van mijn bed gebeuren. Met dit Iraanse conflict gaat het tussen de VS en Iran. Als Iran een Amerikaans doel in die regio aanvalt gaat het om Amerikanen en is het hoofdnieuws in de VS.

Amerikaanse beleggers kunnen heftig op die berichten reageren. En omdat de Amerikaanse financiële markt toonaangevend is zal die reactie terug te zien zijn op alle beurzen.

Het is niet te voorspellen hoe dit gaat verlopen. Vredesbesprekingen kun je in dit stadium echter vergeten. Het zal nog geheel dit jaar telkens voor nieuwe escalaties zorgen.

De olieprijs zal hier iedere keer op stijgen. In rustigere tijden zal de olieprijs dan weer wat dalen. Maar zolang het conflict er blijft zal de olieprijs aan de hoge kant blijven. Voor geheel dit jaar verwacht ik daarom een olieprijs (Brent) tussen de 70 en 80 dollar.

Echter als olieleveringen vanuit het Midden Oosten vanwege bijvoorbeeld aanvallen op installaties of schepen terugvallen gaat de olieprijs richting de 100 dollar.

De goud- en zilverprijs

Met het escalerende Iran conflict hebben we er een nieuwe trigger bijgekregen die de goud- en zilverprijs telkens hoger zal zetten. Bij iedere aanval of confrontatie gaan de goud- en zilverprijs stijgen.

In rustigere periodes zal een klein deeltje van die angstwinst weer ingeleverd moeten worden. Maar de spanning tussen Iran en de VS zal nog wel even blijven. Dat legt een stevige bodem onder de goud- en zilverprijs.

Sinds het repo probleem en het ophogen van het Amerikaanse schuldenplafond is de dollar gaan verzwakken. Een dalende dollar is goed voor de goud- en zilverprijs. Het is nu wachten op wat de FED gaat doen. Een QE of hinten op een QE en de dollar zal nog verder verzwakken. Waardoor goud en zilver gaan stijgen.

Ik blijf mijn twijfels over die eerste fase handelsdeal houden. Komt er toch geen deal dan gaan de goud- en zilverprijs daarop stijgen. Toch moeten we het voor de langere termijn met goud en zilver niet van het wel of niet doorgaan van die deal hebben. De FED en Iran zijn vele malen belangrijker.

De eerste dagen van deze maand steeg de goudprijs tot ruim boven de 1500 dollar en de zilverprijs tot boven de 18 dollar. Het is het begin van een verdere stijging. In een goud- en zilverbullmarkt verloopt iedere volgende stijgingsfase krachtiger dan de vorige.

Mogelijke triggers in de vorm van Iran, mogelijk afketsen handelsdeal, dalende dollar en FED acties zijn er ook voldoende. Dit kwartaal kan de goudprijs naar 1700 dollar en de zilverprijs naar 23 dollar.

De goudmijn- en zilvermijnaandelen hebben er net na de jaarwisseling nog de handrem op staan. De aandelen profiteren nog niet optimaal van de stijgende goud- en zilverprijs. Stijgingen gaan minder hard dan je op basis van de stijgende goud- en zilverprijs zou verwachten.

Waarom staat de handrem er nog op? De gemiddelde goud- en zilverprijs was in het vierde kwartaal niet veel hoger dan in het derde kwartaal. De bedrijfswinsten kunnen in het vierde kwartaal dus maar beperkt zijn gestegen. Dat speelt in de hoofden van beleggers mee.

Na januari komen de mijnbedrijven met cijfers. Dan ligt het vierde kwartaal definitief achter ons en komt de volledige focus op het eerste kwartaal te liggen. Hoe later in januari des te meer gaat de gemiddelde goud- en zilverprijs voor dit kwartaal meewegen.

Want die gemiddelde goud- en zilverprijs gaat de bedrijfswinsten over het eerste kwartaal bepalen. Dan is dit het moment om in goudmijn- en zilvermijnaandelen te stappen.

De goud- en zilverprijs staan al hoog en de verwachting is dat die prijzen de komende maanden nog veel harder gaan stijgen. De goudmijn- en zilvermijnaandelen blijven echter nog achter omdat beleggers teveel oog hebben voor de vierde kwartaalcijfers en te weinig voor de stijgende goud- en zilverprijs.

Als u wilt weten in welke goudmijnaandelen ik beleg: klik hier. Voor zilvermijnaandelen: klik hier

De maandverwachting voor de beurzen

Met Iran hebben we er een nieuwe onzekere factor bijgekregen. De handelsdeal inclusief inhoud blijft echter het grootste risico voor deze maand. De impact van het cijferseizoen zal deze maand groter zijn dan anders.

De brexit speelt ook nog steeds een rol. Maar hier verwacht ik geen verrassingen. Hong Kong speelt ook nog. Er is nog steeds geen oplossing. Dan komt er een moment dat China gaat ingrijpen. Het zal samenhangen met de handelsdeal. Tijdens de onderhandelingen moest China voorzichtig opereren.

Met een deal of na alsnog afketsen van die deal hoeft China nergens meer rekening mee te houden. De lijst met risico’s en onzekerheden begint steeds langer te worden. Onmogelijk om voor deze maand met een verwachting te komen voor waar we eind deze maand staan.

Mochten beurzen flink in het rood duiken dan is het goed om het volgende niet te vergeten. Eind deze maand krijgen we de FED. De FED beschikt met eventuele renteverlagingen of een QE over meer dan voldoende wapens om iedere beursdaling teniet te doen. Met dagelijkse updates zal ik u op de hoogte houden.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De maandverwachting voor de AEX

De 600 gaat een belangrijk getal worden. Eronder en er volgt een correctie. Erboven blijven en de AEX gaat op weg richting de 700. Gezien alles wat speelt maakt een correctie een grotere kans. Komen er beursdalingen dan zal ik op koopjes gaan jagen.

Want eind deze maand krijgen we de FED. De FED weet drommels goed dat we met een afnemende economische groei op dit moment geen grote schade aan financiële markten kunnen gebruiken. Komt dus wel weer goed.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier