Beursvooruitzicht maand maart

Laatste update: 05-03-2019 17:06

Krachtige beursbewegingen

Vorige maand verliep eerst nog goed maar later ging de vaart eruit. Maart is gestart met zijwaartse koersbewegingen. Dat zal niet zo blijven want er staat in maart heel wat te gebeuren.

Gevolgen deal VS en China

We zitten als beleggers te wachten op een handelsdeal tussen de VS en China. Hoe die deal er precies uit gaat zien is nog niet bekend. Wel is bekend welke richting het op zal gaan. Dan is er ook al iets over de gevolgen te zeggen.

De Amerikanen willen een betere bescherming voor hun intellectuele eigendommen. Op korte termijn een nadeel voor de Chinezen. Ze kunnen niet meer kopiëren maar moeten zelf iets gaan bedenken. Daar zijn ze echter al wel mee bezig.

Het zal ze alleen maar dwingen daar nog meer geld in te gaan investeren. Ze kunnen dan net als Japan in de jaren 80 een technologische voorsprong krijgen.

Om bij te blijven zullen we (deels ongeacht de handelsdeal) in de VS en Europa veel meer aan technologische ontwikkeling moeten gaan uitgeven. Dat proces zal door overheden gestimuleerd moeten worden want anders verliezen we net als in de jaren 80 aan Japan de strijd.

De Amerikanen willen dat de Chinezen minder naar de VS exporteren. Met Amerikaanse importheffingen krijg je dat voor elkaar. Maar dat willen de Chinezen natuurlijk niet. Geen importheffingen maar op basis van afspraken is bijna niet te doen. Hoe ga je Amerikaanse bedrijven dwingen om minder in China te bestellen?

Want nu komen we wel bij de kern van het probleem. Amerikaanse bedrijven bestellen daar geen producten of laten er dingen maken omdat ze zo dol op dat made in China stickertje zijn. Ze bestellen in China vanwege de goede prijs/kwaliteitsverhouding.

Met andere woorden de Chinezen kunnen hetzelfde ding goedkoper maken en leveren. Als het dan niet meer uit China mag komen waar dan wel vandaan? Andere Aziatische landen, Europa of made in the USA.

Hoe dan ook het zal duurder zijn dan uit China want anders kocht men het nu niet in China. Economisch gezien gaat minder uit China betekenen dat de prijzen in de VS gaan stijgen. Een stijgende inflatie dus.

Daarnaast willen de Amerikanen ook dat de Chinezen meer bij hun gaan bestellen. Ze willen dat bereiken door China te dwingen de importtarieven op Amerikaanse importen te verlagen. Niet meer in China maken maar uit de VS importeren. Dat gaan Chinese bedrijven niet zo leuk vinden. Ontslagen en bedrijfssluitingen.

Die duurdere Amerikaanse importen gaan ook voor een hogere inflatie in China zorgen. De vraag is ook of het haalbaar is. De Amerikaanse werkloosheid cijfers zijn zeer laag. Waar moeten al die werknemers vandaan komen?

Amerikaanse bedrijven moeten al meer gaan produceren omdat er minder uit China geïmporteerd gaat worden en dan ook nog eens meer produceren om naar China te exporteren. Terwijl er bijna geen werknemers te vinden zijn. Dat gaat zorgen voor hogere lonen, prijsstijgingen en dus een stijgende inflatie.

Dan is er nog de vraag met welk geld de Chinezen in de VS gaan shoppen. Uiteraard met dollars. Maar waar komen die vandaan? Tot op heden verkopen de Chinezen meer aan de VS dan dat ze er kopen. Daardoor krijgen de Chinezen meer dollars binnen dan ze uitgeven.

Waar hebben ze die dollars gelaten? De Chinezen hebben er Amerikaanse staatsobligaties van gekocht. Als de Amerikanen het voor elkaar krijgen dat China minder naar de VS exporteert en meer in de VS koopt krijgt China minder dollars binnen en moeten ze er meer uitgeven.

Dan kunnen ze geen Amerikaanse staatsobligaties meer kopen maar moeten ze die verkopen. Dat gaat enorme gevolgen voor de financiering van de hard oplopende Amerikaanse staatsschuld hebben. Ook de dollar zal dan fors verzwakken.

Gezien alle mogelijke neveneffecten van o.a. een hard stijgende inflatie en bijna niet meer te financieren Amerikaanse staatsschuld vraag ik mij af of we wel blij moeten zijn met een hele grote handelsdeal. Een kleine deal op wat hoofdpunten is misschien beter.

Ik ben overigens wel van mening dat Trump gelijk heeft met wat hij zegt over de huidige slechte handelsdeals. Het probleem is dat een oplossing veel teweeg zal brengen. Met stapsgewijs over meerdere jaren invoeren is het natuurlijk wel te doen.

Maar die ene hele grote deal die meteen alles oplost kan en gaat er niet komen. Die moeten we gezien de neveneffecten ook niet willen.

De afgelopen tijd zijn beurzen op basis van handelsdealhoop hard gestegen. Ik vraag mij dan ook af op wat voor perfecte deal beleggers zitten te wachten. Laten we om meerdere redenen niet hopen op een hele grote deal.

De brexit

Deze maand zal er een beslissing moeten vallen. Uitstel of opstappen Theresa May/Britse regering lijken de enige 2 mogelijkheden. In een tijdige deal gelooft bijna niemand meer. Maar uiteraard maakt ook die mogelijkheid nog een kans.

Dat maar blijven voortmodderen heeft de economie al veel schade toegebracht. Ongeacht de brexit uitkomst gaat het jaren duren om daar van te herstellen.

De centrale banken

Zowel de ECB als de FED komen deze maand weer bijeen. De ECB op 7 maart en de FED op 19-20 maart. Bij beide centrale banken gaan 2 zaken belangrijk worden. Hoe ziet men de economische groei? Hoe sterk gaat men hinten op meer stimulatie?

Voor de EU lijkt de economische groei op een laag niveau te stabiliseren. De Amerikaanse economische groei is nog sterker maar ook harder aan het teruglopen. Dan is er nog de euro/dollar koers. De euro is wel erg zwak en de dollar te sterk. Centrale banken zullen het nooit over valuta hebben.

Achter de schermen proberen ze die valuta wel bij te sturen. Ik heb de verwachting dat de ECB ook gezien de lage euro een meer afwachtende houding gaat aannemen. Het enige dat kans maakt is wat extra geld beschikbaar maken voor de banken.

De FED kan besluiten te stoppen met het afbouwen van de balans. Daar speelt ook mee dat de Amerikaanse staatsschuld hard oploopt. En buitenlandse kopers van die Amerikaanse staatsobligaties zich terugtrekken. Iemand zal toch die Amerikaanse staatsobligaties moeten kopen. Ook dat kan voor de FED reden zijn om weer in die markt actief te worden.

De goudprijs

Maart kan voor goud een belangrijke maand gaan worden. Een handelsdeal tussen de VS en China kan op termijn de inflatie doen stijgen. Daar hebben we deze maand nog niet veel aan. Centrale banken is een ander verhaal.

Als zowel de ECB als de FED hinten op meer stimulatie of misschien zelfs al wat actie ondernemen kan dat zeer positief voor de goudprijs zijn. Geld printen en lage rentes zijn goed voor de goudprijs. Een dalende dollar door acties van de FED is zeer goed voor de goudprijs.

Wat ook belangrijk zal zijn of uit de woorden van de ECB en de FED een keerpunt blijkt. Stoppen met afbouwen van stimulatie maar weer eerder meer gaan stimuleren. Bij meer stimulatie zal deze keer de inflatie hard gaan stijgen. Goudmijnenwebsite: klik hier

Ook dat is goed voor de goudprijs. Maar dat effect zal pas over een aantal maanden merkbaar worden. Centrale banken kunnen ervoor zorgen dat de goudprijs deze maand weer tot 1350 dollar gaat stijgen of misschien zelfs hoger tot 1400 dollar.

De beursverwachting voor deze maand

Beleggers verwachten deze maand een handelsdeal tussen de VS en China. Dan moet die deal er wel komen want de verwachting zit al in de koers verwerkt. De vraag is ook met wat voor deal beleggers tevreden gaan zijn.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De brexit is de grote onzekere factor. Toch nog een deal, uitstel of een complete politieke chaos. Aan de ECB en FED zitten 2 kanten. Kans op meer stimulatie is uiteraard goed nieuws voor de beurzen. Maar de reden economische teruggang is dat natuurlijk niet.

De stimulatie hoop of actie zal dus tegenwicht moeten bieden aan een teruglopende economische groei. Met zoveel zaken die spelen is het moeilijk aan te geven welke kant het opgaat.

Een ding kan ik wel aangeven. In maart gaat de volatiliteit terugkeren. Grotere en krachtigere bewegingen op de beurzen.

De maandverwachting voor de AEX

Na de goede maanden januari en februari zijn beurzen zijwaarts gaan bewegen. De AEX bleef rond de 540 hangen. Ook voor de AEX gaan de ontwikkelingen bij de handelsoorlog en de brexit de richting bepalen. Ook voor de AEX zal de volatiliteit sterk gaan toenemen.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijslijst: Klik hier