Beursvooruitzicht maand augustus 2020

Laatste update: 01-08-2020 20:47

Meer aandacht voor economische cijfers

Afgelopen maand bewogen de meeste beurzen net als de maand daarvoor overigens vooral zijwaarts. Er was wel verschil tussen de Europese en de Amerikaanse beurzen.

De Europese beurzen eindigden de 2 afgelopen maanden wat lager en de Amerikaanse beurzen net wat hoger. Het had maar met een ding te maken en dat zijn de Amerikaanse techaandelen.

Die Amerikaanse techsector of eigenlijk nog specifieker slechts een stuk of 7 grote Amerikaanse techbedrijven waren door hun zware weging op Amerikaanse beurzen instaat die beurzen hoog te houden en daarmee net voldoende steun te geven aan Europese beurzen om doorzettende dalingen te voorkomen. Het is een erg wankel evenwicht.

Centrale banken

Zowel de FED als de ECB komen deze maand niet bij elkaar. Toch sluit ik niet helemaal uit dat de FED in actie moet komen. Ik verwacht dat er in de VS vroeg of laat een geldgebrek gaat ontstaan. De afgelopen 2 jaar hebben we dat eerder gezien.

Eerst toen de FED steeds minder aflopende obligaties ging doorrollen en eind vorig jaar het repo probleem. Gebrek aan geld in het Amerikaanse financiële systeem waardoor de FED snel moest bijspringen.

Dat geldgebrek kan wederom in het repo systeem zichtbaar worden. De oorzaak zal dan zijn dat Amerikaanse banken extra veel (nood)krediet aan bedrijven en consumenten moeten verstrekken in combinatie met steeds meer achterstallige aflossingen van eerder verstrekte leningen.

Het grootste probleem zal echter bij de Amerikaanse overheid zitten. Door de economische problemen komt daar veel minder belastinggeld binnen. Met forse steunpakketten en een record aantal werklozen vliegt het geld er wel uit.

Dat terwijl de Amerikaanse overheid al voor corona een ernstig begrotingstekort had. De Amerikaanse overheid heeft dus erg veel geld nodig. Men zal dat moeten ophalen via het uitgeven van staatsobligaties. De vraag is dan of er genoeg geld beschikbaar is om die allemaal op te kopen. Ik denk van niet.

Wat hier ook een rol speelt is dat de wereldeconomie in een forse dip zit, de yield op die Amerikaanse obligaties fors is gedaald en de dollar in een dalende trend zit.

Dat zorgt ervoor dat buitenlandse beleggers die voorheen dol waren op die Amerikaanse staatsobligaties er nu niet zo happig meer op zullen zijn. De enige oplossing is dan nog dat de FED de balans gaat vergroten een nette omschrijving voor geld bijdrukken.

Als dit nodig is zal de dollar dalen en goud en zilver stijgen. Beleggers in aandelen zouden hiervan moeten schrikken maar waarschijnlijk zal het joepie meer stimulatie overheersen en beurzen hoger zetten.

Ik acht de kans groot dat dit Amerikaanse geldprobleem de komende maanden gaat spelen en het kan zelfs deze maand al.

De resultaten van vorige maand

De ETF website

Er waren vorige maand geen transacties. Ik heb de gehele maand op een daling zitten te wachten. Beurzen bleven echter de gehele maand zijwaarts bewegen en sloten de maand bijna allemaal in een licht dalende trend af.

Risico’s zoals het corona in de VS, conflict VS en China en slechte economische cijfers namen echter toe. Dat beurzen door maar een beperkt aantal techbedrijven worden hoog gehouden zat mij ook niet lekker. Dus geen risico genomen en niks gekocht.

Het is de juiste beslissing gebleken want anders hadden de meeste aankopen nu in het rood gestaan. Ik blijf een daling verwachten en zal daarna weer fors gaan inkopen.

De goudmijnwebsite

Gemiddeld rendement over de 7 goudmijnaandelen dit jaar: + 238%

Inmiddels zijn alle goudmijnaandelen de coronacrash te boven gekomen en staan ze in de plus voor dit jaar. Dat een aantal goudmijnen vanwege corona tijdelijk hebben stilgelegen heeft in de aanloop naar de tweede kwartaalcijfers nog voor veel koersdruk gezorgd.

Nu de mijnen weer open zijn en kwartaalcijfers bekend zijn/worden kunnen de goudmijnaandelen aan een forse herstelbeweging beginnen. Bij de 2 goudzoekers is het wachten op nieuwe boorresultaten.

De zilvermijnwebsite

Gemiddeld rendement over de 7 zilvermijnaandelen dit jaar: + 72%

De eerste helft van dit jaar ging het nog niet lekker met de zilvermijnaandelen. Veel last gehad van de coronacrash, veel zilvermijnen in Zuid Amerika waar overheden bijna alle mijnen vanwege corona sloten en een nog lang laag blijvende zilverprijs.

Vorige maand is de omslag gekomen. De zilvermijnen zijn weer open en de zilverprijs is hard gestegen. Ik verwacht dat die stijging van de zilvermijnaandelen deze maand nog krachtiger zal verlopen.

De goud- en zilverprijs

De goudprijs doorbrak vorige maand de magische 1900 dollar weerstand. Om de maand op de hoogste stand ooit te eindigen. Het heeft met meerdere zaken te maken. Coronavirus angst en het opleven van het conflict tussen de VS en China spelen een kleine rol.

Structureel is de extreem lage rente op spaarrekeningen, de lage yield op obligaties, de dalende dollar en zorgen om de grote hoeveelheden geld bijdrukken. Dat laatste gaat in de nabije toekomst voor nog een hele belangrijke reden om in goud en zilver te beleggen zorgen.

Hoge inflatie en kans op hyperinflatie. Daar is nu nog geen sprake van want tijdelijk drukt de economische neergang de inflatie. Maar eens en ik verwacht al vanaf begin volgend jaar zal de inflatie steeds forser gaan stijgen. Het gevolg van bovenmatig veel geldbijdrukken.

Daarnaast is een hoge inflatie nog het enige middel om de torenhoge schulden in de wereld te laten verdampen. Hard stijgende inflatie zal dus niet alleen een gevolg zijn van. Men zal het ook willen en het zal ook moeten. En dus gaat het gebeuren.

Nu mijn eerste doel (1900 dollar) is bereikt richt ik mij met de goudprijs op het volgende doel. De 2700 dollar. Door corona gaan rentes nog lang laag blijven en moet er nog veel geld bijgedrukt worden. Die 2700 dollar gaat er dus wel komen. Waarschijnlijk volgend jaar al.

Hoe ik aan die 2700 dollar kom? Tijdens een normale bullmarkt verdubbeld de goudprijs. De goudprijs heeft lang rond de 1350 gestaan en daarom die 2700 dollar.

Zonder corona was 2700 dollar waarschijnlijk de top van deze bullmarkt geworden. En waren er meerdere jaren nodig geweest om die top te bereiken.

Vanwege corona heb ik inmiddels de verwachting dat de top van deze bullmarkt over 3 tot 4 jaar bij 5000 dollar komt te liggen.

Als ik zie hoe hard de goudprijs de afgelopen maanden al is gestegen en hoeveel jaren van lage rentes en meer geld bijdrukken er nog voor ons liggen gaat die 5000 dollar er wel komen. Zeker als vanaf volgend jaar ook de inflatie hard gaat toenemen.

Dan nu de achterblijvers. Of misschien is het beter om ze volgers te noemen. Bij iedere bullmarkt neemt goud altijd het voortouw. Goud is de leider en de rest volgt.

Wat is die rest? Zilver en de mijnaandelen. De zilverprijs steeg na een forse stijging afgelopen maand tot boven de 24 dollar. Het is lang geleden dat de zilverprijs zo hoog heeft gestaan. Toch is zilver nog steeds een achterblijvertje.

Want toen de goudprijs in 2011 1900 dollar aantikte was de zilverprijs bijna 50 dollar. Zilver volgt altijd met vertraging en in de overtreffende trap de goudprijs. Bij de huidige goudprijs van bijna 2000 dollar hoort dus een zilverprijs van rond de 55 dollar.

Het zal niet zo lang meer duren of de zilverprijs zal die achterstand steeds harder stijgend gaan inlopen. De andere achterblijvers zijn de mijnaandelen.

Ondanks de prachtige stijgingen van de afgelopen maand staan ze nog lang niet op het niveau van 2011 toen de goudprijs 1900 dollar was. In 2011 stonden die goudmijn- en zilvermijnaandelen ongeveer 10x hoger dan nu.

Kun je dan op basis van de huidige goudprijs een stijging met 1000% verwachten? Nee, want ook de kosten bij die mijnbedrijven zijn nu hoger. Opbrengst min de kosten bepalen uiteraard de winst en de winst de hoogte van het aandeel.

Toch hadden die goudmijnaandelen bij de huidige goudprijs al een factor 3 tot 5 hoger moeten staan. Er zijn 2 redenen waarom dat nog niet zo is. Ten eerste is die stijging van de goudprijs wel heel erg snel gegaan. Die mijnaandelen hebben meer tijd nodig om dat bij te kunnen houden.

Ten tweede is dat corona. Tijdens de coronabeurscrash eerder dit jaar werden die mijnaandelen ook zwaar getroffen. En vanwege corona moesten een aantal mijnen tijdelijk sluiten en dat zorgde voor onzekerheid over de kwartaalcijfers.

Die negatieve corona effecten hebben de goudmijnaandelen t.o.v. de goudprijs op achterstand gezet. Ik verwacht dat een groot deel van die achterstand nog dit jaar ingelopen gaat worden.

Voor de zilvermijnaandelen hetzelfde verhaal maar ook nog het effect van de in de eerste helft van dit jaar nog sterk achtergebleven zilverprijs. Reden waarom die zilvermijnaandelen nog harder kunnen stijgen.

Als u wilt weten in welke goudmijnaandelen ik beleg klik hier. Voor zilvermijnaandelen klik hier

De beursverwachting voor deze maand

De vraag is hoelang die Amerikaanse techaandelen de beurzen nog hoog kunnen houden. Geen enkel aandeel blijft altijd maar doorstijgen. Komen er winstnemingen bij die techaandelen dan trekken ze door de hoge weging de gehele beurs mee omlaag.

Wat verder speelt is natuurlijk het coronavirus. Ook het conflict dat de VS en China hebben lijkt steeds verder te escaleren. Beleggers zullen ook steeds meer oog gaan krijgen voor economische cijfers.

Met name werkloosheidscijfers gaan een belangrijke rol spelen. Want die zeggen iets over hoeveel consumenten te besteden hebben. Faillissementen kunnen ook de aandacht gaan opeisen. Met dagelijkse updates zal ik u op de hoogte houden.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De maandverwachting voor de AEX

De economische gevolgen van de coronacrisis worden steeds duidelijker. Beleggers beginnen zich te realiseren dat er geen V-vormig economisch herstel komt.

De hoop op een V-vormig herstel was de reden dat beleggers toch nog aandelen kochten terwijl beurzen al net zo hoog stonden als eind vorig jaar. Eind vorige maand kwam er steeds meer twijfel. Tot een aanzienlijke daling kwam het echter nog niet.

Voor de AEX blijft de 530 belangrijk. Daar ligt veel steun en zolang de AEX boven de 530 blijft zal de schade beperkt blijven. Komt de AEX onder de 530 dan zal de daling versnellen en volgt er een correctie. Ik blijf van mening dat bij de huidige economische situatie en vooruitzichten lagere beurzen horen.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier