Beursvooruitzicht maand juli

Laatste update: 06-07-2019 13:59

In de ban van centrale banken

Vorige maand hebben zowel de FED als de ECB aangegeven dat ze klaar staan om meer te stimuleren. Beleggers hebben dat met gejuich ontvangen.

Beurzen stegen, yields op staatsobligaties begonnen te dalen en de goud- en zilverprijs spoot omhoog. Deze maand moeten centrale banken laten zien of ze inderdaad al tot actie overgaan.  

Het cijferseizoen

Juli is de maand dat bedrijven hun halfjaarcijfers gaan presenteren. De afgelopen maanden is de economische groei verder teruggelopen. Dat gaan we uiteraard terugzien in de bedrijfscijfers. De verwachtingen zijn daarom laag.

Dan krijgen we weer te maken met het “beter dan verwacht” scenario. Analisten zijn dan vooraf aan de cijfers zo somber dat de werkelijke cijfers alleen maar kunnen meevallen. Hierdoor kan het aandeel toch stijgen ondanks dat de winst flink is teruggelopen.

Ik zie tijdens dit cijferseizoen de cijfers waarmee men komt als niet zo belangrijk. Het gaat belangrijker zijn wat men gaat zeggen over de tweede jaarhelft. In de eerste jaarhelft was er nog hoop op een softe of geen brexit en een deal tussen de VS en China. Die situatie is nu anders.

Een brexit gaat er vrijwel zeker komen en de kans op een harde brexit is toegenomen. De Amerikanen en Chinezen gaan dan wel weer met elkaar praten een deal zit er op korte termijn nog niet in. Een paar maanden geleden was de verwachting dat de economische groei in de tweede jaarhelft zou gaan aantrekken.

Met nog steeds een voortwoekerende handelsoorlog en de onzekerheid rond de brexit is de kans op een aantrekkende economische groei erg klein geworden. Het is een nieuwe realiteit waar bedrijven rekening mee gaan houden.

In eerste instantie door doelstellingen voor dit halfjaar naar beneden bij te stellen. Of geen uitspraken over dit halfjaar te doen. Waar ikzelf goed op ga letten is of ze al bezuinigingen gaan aankondigen. Bedrijven willen bij de presentatie van tegenvallende cijfers nog wel eens meteen ook bezuinigingsoperaties aankondigen.

Bezuinigen doet men vaak in combinatie met het ontslaan van medewerkers of nog erger het volledig sluiten van een van de vestigingen. Met name voor industriële bedrijven vrees ik dit scenario. De industrie doet het namelijk al een half jaar erg slecht.

Nu er geen verbetering zit aan te komen is de kans op ingrijpen en ontslagrondes sterk toegenomen. Worden er veel ontslagen aangekondigd dan is dat een klap voor de economische groei.

Want het enige dat op dit moment voorkomt dat de economische groei verder terugloopt zijn consumentenbestedingen. Het consumentenvertrouwen is relatief hoog, de werkloosheid laag en geld lenen is goedkoop.

Gaan bedrijven over tot bezuinigingen dan zal de werkloosheid weer wat stijgen en nog erger gaan consumenten onzeker worden. Als consumenten de hand op de knip houden zal de laatste kurk waar de huidige economische groei nog op drijft ook ten onder gaan.

Conclusie: Tijdens dit cijferseizoen gaan bedrijfscijfers niet zo belangrijk zijn. Wat gaan bedrijven over de tweede jaarhelft aangeven is interessanter. Het belangrijkste is of bedrijven investeringen gaan uitstellen of nog erger in de (personeel) kosten gaan snijden.

Het oplopen van de werkloosheid is voor centrale banken het signaal om te gaan stimuleren. Dit cijferseizoen ga ik dus goed in de gaten houden of bedrijven in de kosten gaan snijden.

Centrale banken

De ECB komt op 25 juli bij elkaar. De volgende meeting is pas in september. Dat Mario Draghi in september nog met grote plannen komt ligt niet zo voor de hand want Mario Draghi vertrekt eind oktober. Wil hij nog iets doen dan moet het deze maand gebeuren.

Het is wel de vraag wat de ECB nog kan. De rente is al zo laag dat er alleen ver achter de komma nog wat af kan. Dat schiet dus niet op. Geld printen kan wel. Maar ik verwacht niet dat Draghi net voor zijn vertrek de geldpersen nog gaat aanzetten. Zo zal hij de geschiedenisboekjes niet in willen.

Ik verwacht daarom niet veel van de ECB. De FED is een totaal ander verhaal. De FED heeft wel de ruimte om de rente in meerdere stappen van 0,25% te verlagen. De FED heeft ook een breder mandaat dan de ECB. Bij de FED ligt wat meer de nadruk op de economie en de werkloosheid.

De Amerikaanse inflatie is nog steeds te laag en de economische groei is aan het teruglopen. Een oplopende werkloosheid zal het sein geven om meteen en langdurig in actie te komen. De FED komt op 31 juli met het besluit. Of men dan al in actie gaat komen is nog niet zeker.

In juni zijn er nog veel nieuwe banen bijgekomen. Maar als bedrijven tijdens het cijferseizoen ontslagen gaan aankondigen is dat goede banencijfer van juni meteen historie.

De goud- en zilverprijs

Vorige maand is de goudprijs door 2 zware weerstanden gebroken. Al jarenlang lukte het de goudprijs niet om blijvend tot boven de 1350 dollar te stijgen. De mededeling van centrale banken dat ze klaarstaan voor meer stimulatie deed wonderen.

Meteen brak de goudprijs door die 1350 dollar weerstand. Om kort daarna ook tot boven de 1400 dollar weerstand te stijgen. Voor een verdere stijging is het wel nodig dat met name de FED de rente daadwerkelijk gaat verlagen.

Dan daalt ook de dollar en dat zal de stijging van de goudprijs doen versnellen. Zoals altijd zal de zilverprijs die stijging volgen. Om een tijdje daarna nog harder dan de goudprijs te stijgen. Beleggen in zilver en zeker in zilvermijnaandelen is nog speculatiever dan in goud.

Dat zorgt tijdens een bullmarkt uiteraard tevens voor hogere winsten. Ook voor de goudmijn- en zilvermijnaandelen gaat het cijferseizoen van start. Eind vorige maand waren de edelmetaalprijzen erg hoog. Maar nog niet in het begin van het kwartaal.

Toch kunnen winsten al wel wat zijn gestegen. De afgelopen tijd hebben veel mijnbedrijven geïnvesteerd in meer capaciteit. In de cijfers gaan we zien of dat de productie inderdaad hoger is.

Een hogere productie in combinatie met hogere prijzen kan het aandeel hard laten stijgen. Als u wilt zien in welke goudmijn- en zilvermijnen ik beleg. Voor de goudmijnenwebsite: klik hier. Voor de zilvermijnenwebsite: klik hier.

De beursverwachting voor deze maand

Beurzen gaan eerst reageren op het cijferseizoen. Pas aan het eind van de maand komen de ECB en de FED. Een geruststellende gedachte want als bedrijven met slechte resultaten, negatieve vooruitzichten of bezuinigingen komen zien centrale banken dat uiteraard als economische tegenwind.

Dan moet men meer gaan stimuleren. De historie leert ons dat centrale banken acties het op de beurs altijd winnen van slechte bedrijfsresultaten. Er zijn voor deze maand dus 2 scenario’s.

1. Op meevallende bedrijfscijfers en positieve bedrijven omhoog waardoor centrale banken eind deze maand niet of minder in actie hoeven te komen.

2. Op tegenvallende bedrijfscijfers tot eind van de maand naar beneden en aan het eind van de maand door acties van centrale banken weer omhoog.

Het laatste scenario ligt het meest voor de hand en heeft ook mijn voorkeur. Want meevallende bedrijfscijfers zijn na het cijferseizoen al weer vergeten.

Maar acties van centrale banken gaan nog jaren voor een beursfeest en stijgende goud- en zilverprijzen zorgen. Dips tijdens het cijferseizoen zal ik aangrijpen om ETF’s te kopen.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De maandverwachting voor de AEX

Renteverlagingen zijn over het algemeen heel goed voor beurzen. Maar bij de AEX zit er wel een adertje onder het gras. In de AEX zitten relatief veel banken en verzekeraars. Die hebben voor hun verdienmodel een hoge rente nodig.

De rente op staatsobligaties is al gaan dalen en dat kan al een negatieve invloed op de cijfers over het tweede kwartaal hebben gehad. Als dan eind deze maand centrale banken de rente nog lager zetten gaat het allemaal nog erger worden.

De AEX heeft wel het voordeel dat er relatief weinig industriële bedrijven in zijn opgenomen. Want ook die sector heeft het moeilijk. Als centrale banken in actie komen gaat het dus allemaal wat ingewikkelder worden. In de ene sector juist wel en in de andere zeker niet beleggen gaat belangrijk worden.

Beleggers die met een ETF in de AEX beleggen of in banken en verzekeraars kunnen overwegen om daarnaast ook voor een gering bedrag in goud- en zilvermijnen te beleggen. Want renteverlagingen zijn uitstekend voor de goud- en zilverprijs.

En goud- en zilvermijnaandelen stijgen veel harder dan de goud- en zilverprijs zelf. Hierdoor hoeft er relatief weinig geld in zilver- of goudmijnen gestoken te worden om beleggingen in banken of verzekeraars af te dekken.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier