Beursvooruitzicht maand juni 2020

Laatste update: 01-06-2020 00:09

Banen en faillissementen

De vorige maand heeft in het teken gestaan van het afbouwen van de lockdowns. In veel landen liep het aantal nieuwe COVID-19 gevallen terug en kon men beginnen met de afbouw van de lockdowns. Vorige maand is de economische schade steeds meer zichtbaar geworden. Deze maand spelen er een aantal zaken.

Een tweede coronagolf

Bij het afbouwen van de lockdowns neemt het risico van een tweede coronagolf toe. Wederom lockdowns moeten instellen gaat een ramp voor de economie en de beurzen betekenen. Mocht er een tweede coronagolf komen dan zal die in deze maand gaan plaatsvinden.

Voor midden juni (2 weken na het pinksterweekend) is dat risico het grootst. Komen we juni zonder nieuwe coronagolf door dan is het gevaar grotendeels geweken. De winter is een ander verhaal maar laten we hopen dat er tegen die tijd een vaccin is.

Faillissementen

In ieder land hebben overheden op hun eigen manier de economie ondersteund. Dat heeft veel bedrijven geholpen. Toch is het een kwestie van tijd en faillissementen gaan hard oplopen. Overheidssteun is tijdelijk en heeft nooit alle gaten kunnen dichten.

De lockdowns hebben bij veel bedrijven de financiële buffers doen verdampen. Veel bedrijven komen daardoor heel verzwakt uit die lockdown situatie.

Dat zou allemaal nog niet zo erg zijn als na die lockdown de omzet meteen weer voor 100% gaat terugkomen. Dat zal echter zeker niet bij ieder bedrijf gaan gebeuren. Een omzetdaling met 10% is nog wel te overleven. Maar een omzetdaling van 30% of meer gaat ervoor zorgen dat veel bedrijven verlies gaan maken.

Geen financiële buffers meer en verlies maken is geen goede combinatie. Dan kan een bedrijf al snel in de problemen gaan komen. Ik verwacht daarom voor deze maand een toenemend aantal faillissementen.

Het zullen wel voornamelijk kleine en middelgrote bedrijven zijn die failliet gaan. Een enkele uitzondering daargelaten verwacht ik weinig faillissementen bij beursgenoteerde bedrijven.

Beursgenoteerde bedrijven hebben er uiteraard wel last van als door faillissementen en ontslagen een deel van hun afzetmarkt gaat wegvallen. Het zal bij veel beursgenoteerde bedrijven een hap uit de winst nemen en daar horen dan ook lagere koersen bij.

De werkgelegenheid

In de huidige situatie van het begin van een economische crisis wil ik zo snel mogelijk weten hoe de zaken ervoor staan. Zet de economische crisis door of is er al verbetering. Veel economische cijfers komen met een vertraging.

Bedrijfscijfers per kwartaal en ook meestal pas een maand na afloop van het kwartaal. Inkoopmanagersindices zijn recenter maar de directe koppeling met de economie is toch niet altijd zo goed. Cijfers over de werkgelegenheid zijn vaak (zeker in de VS) recenter.

Werkloosheidcijfers belichten ook altijd 2 kanten van de zaak. Als bedrijven meer mensen ontslaan dan aannemen geeft dat aan dat bedrijven minder economische activiteit verwachten.

Een toenemende werkloosheid geeft aan dat er minder consumentenbestedingen te verwachten zijn. Een toenemend aantal werklozen is een goede indicator van hoe de economie er bijstaat.

De FED

Op 9 en 10 juni komt de FED weer bij elkaar. Op 10 juni de persconferentie. Tot op heden heeft de FED laten blijken somber gestemd te zijn over de Amerikaanse economie.

Eind mei gaf de FED in het Beige Book aan dat men over het algemeen pessimistisch is over de snelheid van het economisch herstel. Het gaat interessant worden hoe de FED dit begin juni tijdens het afbouwen van de lockdowns ziet.

De FED heeft in tegenstelling tot de ECB ook de opdracht om te zorgen voor maximale werkgelegenheid. Dat laatste is erg belangrijk. Want de combinatie van een slechte economie en een veel te hoge werkloosheid zal de FED tot actie doen overgaan.

Ik verwacht daarom dat de FED ergens mee gaat komen. Misschien een nog wat lagere rente. Via allerlei programma’s nog meer geld in de economie pompen maakt echter de grootste kans. Een paar maanden geleden kwam de FED nog met tussentijdse noodpakketten.

Ik verwacht dat de FED nu weer voor meer rust kiest en alleen tijdens de geplande bijeenkomsten nieuw beleid gaat aankondigen. De kans is daarom groot dat men nu met een groot beleidsplan voor dit jaar gaat komen. Dat zal men ook als wenselijk zien.

Want eind dit jaar zijn de presidentsverkiezingen. Om niet beschuldigd te worden van partijdigheid zal de FED niet graag nog in de laatste maanden voor die presidentsverkiezingen met grote plannen komen.

De volgende FED bijeenkomst is pas op 29 juli. Te kort voor de presidentsverkiezingen en te laat voor de COVID-19 schade. Dus dan moet het nu begin juni gebeuren. Komt de FED met een groot stimuleringsplan dan kunnen beurzen daar een paar dagen hard op stijgen.

De resultaten dit jaar

In de vorige maandverwachting heb ik gekeken hoe de effecten van die beurscrash zijn geweest. We zijn nu weer een maand verder. Dus nog maar eens gekeken hoe het tot op heden in dit jaar is verlopen.

Beursman.nl de ETF website

Resultaten periode 1 januari 2020 tot 31 mei 2020.

Ik kocht dit jaar 23 ETF’s. Voor de korte termijn strategie verkocht ik er daar al 22 van met een gemiddeld rendement van 6,5%. Er staat er nog 1 open. Voor de lange termijn strategie verkocht ik er 10 met rendementen tussen de 14% en 28%. In mei zag ik geen koopkansen.

Ik zit nog steeds te wachten op een daling. Na de daling wil ik weer op koopjes gaan jagen. Voor de ETF website was mei maar een saaie maand. Het begint dan altijd te kriebelen om toch maar iets te kopen. Klanten zien ook graag zoveel mogelijk aankopen.

Toch doe ik het niet. Mijn ervaring is dat ongeduldig worden en te snel kopen bijna altijd voor verlies zorgt en zelden voor mooie rendementen.

De zilvermijnwebsite

Resultaat periode 1 januari 2020 tot 31 mei 2020: +5%

Een maand geleden was het jaarresultaat nog -15%. Dat is vorige maand veranderd in een klein plusje. Niet slecht vergeleken met beurzen die dit jaar nog steeds dik in de min staan.

Toch had het allemaal nog veel beter gekund. De goudprijs is dit jaar aardig doorgestegen maar de zilverprijs is achtergebleven. Het is overigens normaal dat de zilverprijs met vertraging de stijging van de goudprijs volgt. Om uiteindelijk procentueel veel harder dan de goudprijs te stijgen.

Eind vorige maand is de zilverprijs al wat gaan bijtrekken. Het is nu nog wachten op de versnelling die gaat komen. De achterblijvende zilverprijs is niet de enige reden waarom zilvermijnaandelen nog wat tegenvallen.

De meeste zilvermijnen liggen in zuid Amerika en daar moesten de mijnen vanwege COVID-19 vaak tijdelijk sluiten. Die lagere productie speelt meer dan bij goudmijnen ook een rol. Ik blijf een hogere zilverprijs verwachten. Hierdoor kunnen zilvermijnaandelen dan al weer een stuk verder omhoog.

De cijfers over het tweede kwartaal blijven echter voor een afremmend effect zorgen. Vanwege COVID-19 een lagere zilverproductie en ook nog eens tegen niet al te beste prijzen. Dat gaan we terugzien in de cijfers over het tweede kwartaal. Dat is uiteraard bekend en zit al in de koers.

Voor de nabije toekomst (enkele maanden) ziet het er echter uitstekend uit. Volledige productie en naar verwachting veel hogere zilverprijzen. De zilverzoekers blijven uiteraard afhankelijk van de zilverprijs en nog meer van de hoeveelheid zilver die men weet te vinden.

De goudmijnwebsite

Resultaat periode 1 januari 2020 tot 31 mei 2020: +104%

Een maand geleden was het jaarresultaat +84%. De afgelopen maand herstelden de goudmijnaandelen nog wat van de beurscrash eerder dit jaar. De deze maand licht gestegen goudprijs deed de rest.

De Australische goudzoeker die erg veel goud wist te vinden deed het met een koersstijging van 800% in 5 maanden tijd meer dan uitstekend. Men is inmiddels met 4 boorinstallaties aan het boren en men verwacht in juni nog meer boorresultaten.

De bedrijven met in productie zijnde goudmijnen hadden soms ook last van mijnsluitingen of een lagere productie vanwege COVID-19. Daarom ook hier nog wat achtergebleven aandelen. Maar minder dan bij zilver.

De maandverwachting voor de beurzen

Komt er geen tweede coronagolf dan gaat het coronaprobleem zelf althans voor de beurzen naar de achtergrond. Wat steeds meer op de voorgrond gaat komen zijn de economische gevolgen van de lockdowns.

Want die economische gevolgen zijn na deze maand zeker nog niet voorbij. Juni is de laatste maand van dit kwartaal. Tegen het eind van de maand gaan beleggers dan steeds meer rekening houden met de cijfers over het tweede kwartaal.

Cijfers waarvan iedereen weet dat die niet best gaan zijn. Afhankelijk van hoe de beurs er eind deze maand bijstaat kan dat voor winstnemingen zorgen. De spanning tussen de VS en China zal waarschijnlijk steeds meer toenemen.

Ik heb nog steeds de verwachting dat beurzen nog een keer behoorlijk omlaag gaan. Want bij de huidige economische situatie en de verwachtingen voor de rest van dit jaar horen gewoon lagere beurzen.

Pas als faillissementen afnemen en de werkgelegenheid toeneemt is er sprake van economisch herstel. Zolang faillissementen en het aantal werklozen toenemen is de economie nog niet gezond en blijft de kans op tijdelijke forse beursdalingen groot.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier