Beursvooruitzicht maand november

Laatste update: 02-11-2018 10:46

Een maand van grote meevallers

De maand oktober verliep niet al te best. Ik zal de bak met ellende maar niet opnieuw gaan opnoemen. November kan een maand met meevallers worden. Maar dan moet het allemaal wel een beetje meezitten. Lukt het dan gaan beurzen aan een krachtige stijging beginnen.

Die zal tot eind dit jaar aanhouden. De eindejaarrally is dan een feit. Die eindejaarrally kan dit jaar veel krachtiger dan andere jaren gaan verlopen. Er kunnen namelijk hele grote meevallers komen. Maar dan moeten er deze maand wel oplossingen voor een aantal problemen gevonden worden. Hieronder bespreek ik de items.

De Italiaanse begroting

In november moeten de Italianen met een door de EU goedgekeurde begroting komen. Het kan eerst nog wat gedoe geven. Maar uiteindelijk zal er een goedgekeurde begroting komen. Zowel Italië als de EU kunnen zich niet veroorloven dit verder te laten escaleren.

Als de begroting een feit is dan gaan de yields op Italiaanse staatsobligaties dalen, Europese beurzen gaan krachtig stijgen en ook de Euro gaat stijgen. Beleggers gaan dan het Italiaanse probleem vergeten. De kans dat we het Italiaanse probleem in november achter ons laten schat ik in op 95%.

De Amerikaanse congresverkiezingen

Die verkiezingen zijn op 6 november. Daar zitten 2 kanten aan. Verkiezingen en al het moddergooien voor de verkiezingen maakt beleggers onzeker. Daarom willen Amerikaanse beleggers voor 6 november geen grote posities innemen. Na die datum is de onzekerheid weg en is de koopbereidheid fors toegenomen. Dat is het eerste pluspunt.

Dan de uitslag. Iedereen gaat ervan uit dat de republikeinen gaan winnen en hun meerderheid behouden. Daarin zit een risico. Als de democraten ondanks alles toch een meerderheid krijgen dan is Trump vleugellam. Hij krijgt dan bijna niks meer voor elkaar. Want de democraten kunnen alles wegstemmen.

Het is moeilijk in te schatten hoe beleggers daarop gaan reageren. Maar ik verwacht negatief. Trump heeft echter de wind mee. De meeste Amerikanen lijken zijn beleid te steunen. Ik acht daarom de kans heel groot dat de republikeinen hun meerderheid gaan versterken.

Dat zou op de beurzen heel positief moeten uitpakken. Hard stijgende Amerikaanse beurzen omdat de republikeinen hun meerderheid versterken en Amerikaanse beleggers die op de verkiezingen hebben gewacht om weer in te stappen. Ik geef het een 85% kans.

Tegenvallende economische groei

Het is een feit dat de economische groeicijfers wat minder zijn. Maar pas op! Er is nog steeds sprake van een economische groei. De vraag naar producten en diensten neemt nog steeds toe. Er zijn nog steeds meer werknemers nodig. Neemt de economische groei af dan kan het twee kanten op.

De eerste is dat de economische groei zo veel gaat afnemen dat het overgaat in een recessie. Een recessie oftewel een economische teruggang kunnen we op de beurs niet gebruiken. Dan komen koerswinstverhoudingen onder druk te staan. Het is echter onzin om een economische groeivertraging als een aankondiging van een recessie te zien.

In een periode met economische groei is het heel normaal dat die economische groei van tijd tot tijd wat schommelt. Sterker het is nog nooit voorgekomen dat over een langere periode de economie ieder jaar met precies hetzelfde percentage groeit. Schommelingen zijn normaal.

Het is beter om te kijken naar de oorzaak van die schommeling. Of om met een onderbouwing te komen waarom er een recessie zou kunnen komen. Om met die recessie te beginnen. Die onderbouwing is er niet. De redenen voor de wat lagere economische groei op dit moment zijn er wel.

Handelsoorlogen en importtarieven die voor onrust hebben gezorgd. Dan heeft het tijd nodig voordat bedrijven hier goed mee om kunnen gaan. Het is een tijdelijke rem op de economische groei. Veel Europese investeringen die vanwege de brexit onzekerheid stilliggen.

Is er duidelijkheid over de brexit dan gaan bedrijven die investeringen alsnog doen. Italië heeft de Europese economie ook geen goed gedaan. Het zorgt voor twijfel bij consumenten. Het zijn vooral tijdelijke problemen die de economische groei hebben afgeremd.

Als bedrijven gewend zijn aan die importtarieven, er een Italiaanse begroting is en we weten hoe de brexit er uit gaat zien zal de economische groei weer toenemen. De kans dat er deze maand oplossingen komen en de economische groei daarna weer gaat aantrekken schat ik in op 85%.

Handelsoorlog VS – China

Begin deze maand de hoop dat China en de VS snel een handelsdeal gaan sluiten. Ik denk dat het meer met window dressing voor de congresverkiezingen te maken heeft. Tijdens de G 20 in Buenos Aires gaan Donald Trump en Xi Jinping met elkaar in gesprek. Het zal op 29 november gaan plaatsvinden. Ik verwacht er niet veel van.

Als men zaken wil doen gaat men dat niet tijdens een G 20 doen. Dan gebruikt men een officiële ontmoeting met daarna een persconferentie en een trotse presentatie van een getekend contract. Dat gaat niet gebeuren. Een deal is ook bijna onmogelijk. De Amerikanen hebben heel veel eisen. China krijgt daar bijna niks voor terug.

Je kunt dan niet verwachten dat de Chinezen bij het kruisje gaan tekenen. Chinezen zijn zeer lange termijn denkers. Alles wat ze nu toegeven is voor altijd verloren. De Chinezen zullen denken over een paar jaar staat er in de VS iemand anders aan het roer waar we misschien wel zaken mee kunnen doen.

Zoals het er nu voorstaat moeten Chinese bedrijven ermee leren leven dat men minder naar de VS kan exporteren. Het is een hele kleine reset van de wereldeconomie waarbij er wat verliezers maar ook grote winnaars zijn.

Het ene (Chinese) bedrijf verliest een deel van de omzet en een ander (Europees/Amerikaans) bedrijf heeft juist een sterk stijgende omzet. De kans op een deal tussen de VS en China deze maand schat ik in op 35%.

De brexit

Het is nog steeds een puinhoop. Ik krijg wel de indruk dat er steeds wat kleine vorderingen zijn. Voor zowel de Britten als de EU is het noodzakelijk dat er een nette deal komt. De tijd gaat ook dringen. Ik betwijfel of men er deze maand al uit gaat komen. Maar ik mag hopen dat men er voor kerst wel uit is.

De kans op positieve vorderingen schat ik voor deze maand in op 80%. De kans op deze maand al een deal schat ik in op 50%. Onderschat die brexit niet. Al 2 jaar heeft die brexit de Europese economie en beurzen in de houdgreep. Door de onzekerheid hebben veel Europese bedrijven gewacht met investeringen.

Die brexit heeft de economische groei beperkt en zorgde ervoor dat Europese beurzen niet harder zijn gestegen. Zonder die brexit had de Europese economie net zo hard kunnen groeien als die in de VS. Dan hadden Europese beurzen ook all time highs kunnen zetten.

De AEX had dan op 700 kunnen staan. Als de brexit deal een feit is dan is de onzekerheid weg. Ik verwacht dan heel hard stijgende Europese beurzen.

Het cijferseizoen

Het verloopt niet helemaal lekker. Beleggers hebben vaak veel te hoge verwachtingen. Doordat beurzen vorige maand al flink zijn gedaald zijn waarderingen echter lager. Ook realiseren beleggers zich inmiddels dat te hoge verwachtingen niet gaan uitkomen. Ik verwacht daarom deze maand eerder een positief effect van het cijferseizoen dan een negatief effect.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De beursverwachting voor deze maand

De kans op een paar grote meevallers is sterk toegenomen. Bij een aantal zaken moeten deze maand of toch zeker nog dit jaar knopen doorgehakt worden. Ik verwacht dat die meevallers nog niet aan het begin van de maand gaan komen.

Eind van de maand maakt meer kans. Goed nieuws over de Italiaanse begroting of de brexit zal Europese beurzen een enorme impuls gaan geven.

De maandverwachting voor de AEX

Ook de AEX is zeer afhankelijk van grote meevallers. Het blijft lastig inschatten of en wanneer die meevallers gaan komen. Hoe eerder hoe liever uiteraard. Komt er pas een meevaller aan het eind van de maand dan zal de AEX de maand op 537 gaan afsluiten.

Komt die meevaller al in het midden van de maand dan gaat de AEX de maand op 555 afsluiten. Dan nog een meevaller in december en de AEX zal op 577 het jaar gaan afsluiten.


Alle 12 groepen info

Totaalpakket: Alle 12 groepen A t/m L: info

Ideaal voor de actieve belegger met een bovengemiddeld te beleggen vermogen.

Alle 12 groepen A t/m L: 12 maanden voor slechts € 799,-

Geen automatische verlenging! U hoeft niet op te zeggen. Na afloop looptijd stopt de toegang tot de desbetreffende transacties.

Alle bovengenoemde prijzen zijn inclusief BTW.

Bekijk al mijn korte en lange termijn transacties: Klik hier

Mijn transacties volgen + direct een e-mail: Klik hier