Beursvooruitzicht maand november

Laatste update: 02-11-2019 18:29

De handelsdeal gaat de maand bepalen

Vorige maand begon niet zo lekker. Daarna tot bijna het eind van de maand een sterk herstel. Die harde brexit kwam er niet. In plaats daarvan uitstel en nieuwe verkiezingen. In de handelsoorlog tussen de VS en China kwamen partijen dichter bij elkaar.

Hoe dicht daar is nog wel enig meningsverschil over. Volgens de Amerikanen is er al bijna een eerste fase handelsdeal. De Chinezen zijn een stuk terughoudender.

De hoop op een renteverlaging door de FED gaf de gehele maand steun. Eind oktober kwam die renteverlaging er ook. Helaas kondigde Powell geheel onnodig en voorbarig ook een pauze aan. Op de achtergrond nog steeds problemen met de repo markt.

Het cijferseizoen verliep maar matig. Veel cijfers waren minder maar wel beter dan verwacht en daardoor bleef de schade beperkt. Een aantal bedrijven kwam overigens gewoon met uitstekende cijfers. De bedrijfscijfers zelf waren deze keer niet het belangrijkst.

Naar beneden bijgestelde toekomstverwachtingen en een enkel bedrijf kwam met kostenreducties en aangekondigde ontslagen. Het grootste lange termijn effect voor de beurzen kwam uit een andere hoek. Veel minder aankondigingen van eigen aandelen inkoopprogramma’s en soms zelfs (o.a. Shell) uitstel of beperking van eerder aangekondigde inkoopprogramma’s.

Grote aandelenopkopers die gaan wegvallen en geen vermindering van het aantal aandelen in omloop meer. Dat kan beurzen volgend jaar parten gaan spelen.

De brexit

De Britse verkiezingen zijn pas in december. Krachtig brexit nieuws dat beurzen in beweging kan brengen zal daarom ontbreken. Het is wel belangrijk hoe die Britse partijen de verkiezingen ingaan. Want die brexit gaat een overheersende rol spelen.

Is men voor een harde brexit, een huidige deal brexit, geen brexit of een nieuw referendum? Politieke partijen zullen zich duidelijk voor een van de 4 keuzes moeten uitspreken. Dat is nog niet zo gemakkelijk want intern zijn veel politieke partijen verdeeld.

De gulden middenweg is dan uiteraard een nieuw referendum beloven. Hoe meer politieke partijen een nieuw referendum beloven des te groter de kans dat het er ook komt. Dan wederom brexit uitstel en waarschijnlijk uiteindelijk gewoon geen brexit.

Ik blijf daarom goed volgen met welk brexit standpunt die Britse partijen de verkiezingen ingaan. De verwachting is dat de partij van Nigel Farage voor een harde brexit gaat. De conservatieven van Johnson voor de softe brexit deal die er nu ligt. Labour heeft dan de keuze tussen geen brexit of een nieuw referendum.

Dan is een rekensommetje zonder rekening te houden met allerlei kleinere partijen snel gemaakt. Als ongeveer de helft van de Britten voor en de andere helft tegen een brexit zijn. Dan gaat 50% van de voor brexit stemmen verdeeld worden tussen de conservatieven en Nigel Farage zijn partij.

De 50% tegen brexit stemmers gaan dan naar Labour die daarmee de verkiezingen winnen. Dan komt er dus geen brexit of in het ergste geval een nieuw referendum met vrijwel zeker ook de keuze voor geen brexit.

De handelsoorlog tussen de VS en de EU

De VS heeft vorige maand al importtarieven opgelegd. De meeste slachtoffers waren echter kleine niet beursgenoteerde ondernemingen. Airbus was wel de klos maar die maken hun meest verkochte modellen gewoon in de VS. Het effect voor Europese beurzen bleef heel erg beperkt.

Dat gaat veranderen als de handelsoorlog gaat verergeren en ook grote beursgenoteerde bedrijven zoals Europese autofabrikanten getroffen gaan worden. Ik verwacht niet dat deze handelsoorlog zo gaat escaleren als die tussen China en de VS. We zijn tenslotte bondgenoten van de VS.

De Amerikanen hebben ons militair en op alle mogelijke manieren nodig. Maken de Amerikanen ruzie met ons dan staan Rusland en China klaar om meer vriendschap met ons aan te knopen. De invloed op Europa verliezen is voor de Amerikanen veel erger dan wat handelsprobleempjes.

De handelsoorlog tussen de VS en China

Hier spelen heel andere zaken. Wie is over 10 jaar de sterkste economische en militaire macht in de wereld? China of de VS? De Amerikanen willen die positie blijven behouden en de Chinezen willen de nieuwe nummer 1 worden.

Die handelsoorlog gaat over meer dan alleen handel. Al geheel dit jaar lijkt een handelsdeal vaak heel dichtbij. Maar telkens loopt het mis. In de loop van het jaar is er wel wat veranderd. Trump heeft vanaf het begin getracht om met telkens de druk fors op te voeren een snelle en goede deal te krijgen.

De Chinezen hebben echter vanaf het begin naar de lange termijn gekeken. Die willen een goede deal of gewoon wachten tot er een keer een andere president zit. En aangezien ze een deal waarbij bijna niks gaat veranderen kunnen vergeten wachten de Chinezen gewoon af.

Trump kan niet wachten want hij heeft 2 deadlines. De presidentsverkiezing eind 2020 is een van die deadlines. Komt er een voor de Amerikanen gunstige deal dan zal het zeker een half jaar duren voordat de economie ervan gaat profiteren.

En aangezien vanaf zomer 2020 de presidentsverkiezing een steeds belangrijkere rol gaat spelen heeft Trump nog een paar maanden de tijd om een deal te maken.

De tweede deadline zit bij de Amerikaanse landbouwers. Dat zijn trouwe Trump stemmers die hard getroffen worden omdat China geen Amerikaanse landbouwproducten meer wil kopen. Die Amerikaanse boeren moeten binnen enkele maanden beslissen wat ze begin volgend jaar gaan inzaaien.

Zaad is erg duur en met de voorraadschuren nog bijna vol willen Amerikaanse landbouwers weten waar ze aan toe zijn. Die beslissing of China weer Amerikaanse landbouwproducten gaat kopen moet binnen enkele maanden genomen worden.

Lukt het niet om binnen enkele maanden een deal te maken dan zal Trump zijn strategie moeten aanpassen. Dan gaat China de zondebok worden die de schuld krijgt van alle economische tegenvallers in de VS. Eind oktober begonnen de berichten over die eerste fase deal steeds meer tegenstrijdig te worden.

Volgens de Chinezen waren ze er nog lang niet. Volgens Trump lag de eerste fase deal onderhandeling voor op schema, zou het om 60% van de totale deal gaan en was men druk om voor ondertekening een meeting tussen de presidenten te plannen. Bijna te mooi om waar te zijn.

Hoewel de Chinezen zijn ook een beetje positiever geworden. Deze maand moet meer duidelijkheid geven. Zeker omdat er anders begin volgende maand weer nieuwe importtarieven van kracht worden.

Gezien alle berichtgeving die er meer op gericht is om niet de schuld van een mislukking te krijgen en financiële markten rustig te houden heb ik heel weinig hoop op een getekende 60% eerste fase handelsdeal.

De goud- en zilverprijs

De goud- en zilverprijs hebben oktober goed afgesloten. Ze staan daarmee in de startblokken voor een verdere stijging. In oktober kwam de FED met de derde renteverlaging van dit jaar. Renteverlagingen geven steun aan de goud- en zilverprijs.

Sinds september is de FED zijn balans aan het vergroten (geld bijdrukken). Sinds september zijn er problemen op de repo markt. De FED begon met het dagelijks beschikbaar stellen van maximaal 75 miljard.

Inmiddels is dat 120 miljard geworden en ook nog een aantal miljarden leningen met een looptijd van meerdere weken. Het Amerikaanse financiële systeem piept en kraakt. De FED is de oorzaak nog aan het analyseren.

Maar het hard oplopen van de Amerikaanse staatsschuld zal een van de redenen zijn. Met het uitgeven van o.a. staatsobligaties zuigt de Amerikaanse overheid inmiddels bijna 1000 miljard per jaar uit het financiële systeem. Dat geld moet natuurlijk ergens vandaan komen.

Volgend jaar is een presidentsverkiezingsjaar. Bezuinigingen kun je dan vergeten. Om herkozen te worden zal de Amerikaanse economie het volgend jaar goed moeten doen. Dus zal Trump met plannen komen om bijvoorbeeld de belastingen voor burgers te verlagen of andere geldsmijterij om de economische groei aan te jagen.

Dat geld zal via het uitgeven van staatsobligaties geleend moeten worden. Is het geld er niet dan rest de FED niets anders dan de geldpersen nog wat harder te laten draaien.

Renteverlagingen, geld bijdrukken, problemen met het financiële systeem en het uitgeven van steeds meer staatsobligaties waardoor de yield zal dalen. Dat is allemaal heel erg goed nieuws voor de goud- en zilverprijs.

Het is echter slecht nieuws voor de dollar. Een lagere dollar is ook heel goed voor de goud- en zilverprijs. Twee effecten die elkaar versterken. Het zijn echter allemaal effecten die langzaam doorwerken. Die dollar zal langzaam gaan dalen.

Tussen een top en een bodem van de dollar zit meestal meer dan 5 jaar. Hierdoor kunnen de goud- en zilverprijs nog jaren steun krijgen van die dalende dollar. De stijging van de goud- en zilverprijs is nog maar net begonnen.

Ze zitten al in een bullmarkt maar het grote feest moet nog beginnen. Die stijging van de goudprijs tot boven de 1500 dollar is veroorzaakt door de vroege instappers. Beleggers (ik ben er een van) die op basis van economische ontwikkelingen het tijd vonden om in goud, zilver en de daarbij horende mijnen te beleggen.

We beginnen nu aan de tweede fase. Die stijgingen van de goud- en zilverprijs zijn opgevallen en daarom is er steeds vaker iets over te lezen. Op dit moment nog vooral over goud. Dat werkt als reclame maken. Goud begint hot te worden.

Steeds meer mensen raken er dan van doordrongen dat goud een goede investering is. Dat is een proces dat meerdere jaren zal aanhouden. In een dergelijke periode blijft de goudprijs steeds verder stijgen.

Daarna volgt fase 3. De hype dat iedereen met een goudbelegging slapend schatrijk lijkt te worden. Dat trekt dan zoveel kopers dat de goudprijs alle records breekt. De zilverprijs zal nog verder omhoog doorschieten.

Conclusie: Voor de goud- en zilverprijs staan alle seinen op groen. De economische groei loopt terug en de Amerikaanse staatsschuld loopt hard op. Centrale banken en zeker de FED zullen steeds meer in actie moeten komen. De dollar zal daardoor dalen.

De stijging van de goud- en zilverprijs is al een feit. Er worden steeds meer analisten positief over goud- en zilver. Een forse toename van positieve berichtgevingen over goud.

De aandelen van goud- en zilvermijnen stijgen altijd nog veel harder dan de goud- en zilverprijs zelf. Daarom beleg ik in goudmijn- en zilvermijnaandelen. Als u wilt weten in welke 7 goudmijnaandelen ik beleg: klik hier. Voor de 7 zilvermijnaandelen: klik hier

De beursverwachting voor deze maand

De ECB en de FED hebben deze maand geen meeting. Dus daar hoeven we niks van te verwachten. Gezien de verkiezingen zal de brexit in het nieuws blijven. Maar het is slechts verkiezingspraat en beslissingen worden er niet genomen.

Waar gaan beurzen deze maand wel op bewegen? Uiteraard de handelsoorlog tussen de VS en China. Beleggers zijn lekker gemaakt met op korte termijn een omvangrijke eerste fase deal. Dan moet die er deze maand ook komen. Of op zijn minst een datum waarop Trump en Xi die overeenkomst kunnen ondertekenen.

Ik blijf mijn twijfels houden. Ik verwacht zeker geen grote 60% deal. Om financiële markten zowel in China als in de VS een beetje tevreden te houden maakt een deal op wat details nog wel een kans. Vraag is dan wel hoe beleggers hierop gaan reageren.

Tijdrekken maakt naar mijn mening de grootste kans. Het over de kerst heen tillen en een ontmoetingsdatum ergens in januari prikken. Zolang het lukt om dat te verkopen als de deal is zo groot en complex dat we meer tijd nodig hebben is er niks van te vrezen. Pas als een van de partijen boos wegloopt hebben we een probleem.

Met het cijferseizoen dat op een eind loopt gaan beleggers zich steeds meer focussen op economische cijfers. De afgelopen maand zijn die op maandbasis niet verder gaan verslechteren. Beleggers zullen goed in de gaten blijven houden of dat zo blijft. Met dagelijkse updates zal ik u op de hoogte blijven houden.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De maandverwachting voor de AEX

De AEX zit nog steeds binnen de bandbreedte 530 – 587. De AEX staat al een tijdje bijna bovenaan binnen die bandbreedte. Een teken dat een doorbraak nabij is.

Maar dat het al meerdere keren eind september en eind oktober niet is gelukt om de zware weerstand rond 587 te doorbreken maakt het steeds lastiger. Dat de S&P 500 en Nasdaq recent wel door weerstanden zijn gebroken naar nieuwe all time highs geeft aan dat het zeker mogelijk is.

Dat het de Dow Jones nog net niet is gelukt maakt mij dan weer een beetje voorzichtig. In de november maand zitten geen grote events die voor extra kracht kunnen zorgen. Alleen die handelsdeal tussen de VS en China kan dat. Maar of die er komt en wanneer blijft vaag.

Die handelsoorlog is het grootste risico in november. Dan hebben we nog de eindejaarsrally. Normaal gaat die rally ergens eind november of begin december en na een daling van start. Met een aantal beurzen op of nabij toppen of zelfs op all time highs is het te vroeg om aan een eindejaarsrally te beginnen.

Vanaf dit niveau nog 2 maanden blijven doorstijgen is een hele opgave. Daarnaast zal het krachtige goede beursnieuws wat daarvoor nodig is begin november gewoon ontbreken. Begin november een kortstondige daling om een nieuwe aanloop te nemen zou voor een gezondere situatie zorgen.

Dan kunnen beurzen op de aankondiging van een datum voor de meeting tussen Trump en Xi aan een stijging beginnen. Grote partijen die afhankelijk zijn van een einde jaarbonus gaan voor nog een extra zetje zorgen.

Daarna zullen de FED en de ECB begin december beurzen nog hoger zetten. Zeker als blijkt dat Christine Lagarde de nieuwe ECB president het Draghi stimuleringsfeest (althans voor de beurzen) blijft voortzetten. De AEX gaat dan het jaar op 610 afsluiten.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijzen en voordeelpakketten: Klik hier

Prijslijst goudmijnaandelen: Klik hier

Prijslijst zilvermijnaandelen: Klik hier