Beursvooruitzicht maand januari

Laatste update: 01-01-2019 18:33

Een koopmaand

De laatste maand van 2018 verliep erg slecht. Het jaar onderin een golfbeweging afgesloten. Hierdoor een te negatief beeld over geheel 2018. De oorzaak een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Beleggers hadden al zorgen over de brexit, de handelsoorlog en een lagere economische groei. In december kwamen daar nog een renteverhoging, sluiting Amerikaanse overheid, FED voorzitter onder druk en gerommel in de Amerikaanse regering bij. Dat was teveel ineens en daardoor dalende beurzen.

Ik kocht afgelopen maand geen ETF’s

Mijn werkwijze met ETF’s en indextrackers is veel in- en uitstappen. Kopen als het laag staat en weer met winst verkopen na een stijging. Ik ben een koopjesjager. Beurzen stonden in december erg laag. Kijkend naar koerswinstverhoudingen was veel zeer koopwaardig.

En toch kocht ik geen ETF’s of indextrackers. Een koopbeslissing blijft een afweging tussen kansen en risico’s. Ik zag in december een toenemend aantal risico’s een bepaald niveau bereiken en dan koop ik niks meer. Ik kijk vooral naar hoe beleggers op een nieuwsbericht reageren. Te positief of te negatief.

Zo meet ik het sentiment en weet ik dat al het komende nieuws te positief of juist te negatief gaat vallen. We starten dit jaar met lage en dus zeer koopwaardige beurzen. Het is nu even wachten op het verdwijnen van wat risico’s. Ze hoeven niet allemaal te verdwijnen. Maar het moeten er wel minder worden.

Goede nieuwsberichten zijn uiteraard ook van harte welkom. Als ik zie dat beleggers niet meer zo negatief op al het nieuws reageren dan is de bodem bereikt.  Gezien de lage beurzen is daarna een ritje naar hele hoge rendementen mogelijk.

De maand van de feiten

Eind vorig jaar begonnen de zorgen over de wereldeconomie toe te nemen. Dan gaan we deze maand tijdens het cijferseizoen zien of die zorgen terecht zijn. Niet alleen aan de kwartaalcijfers waar bedrijven mee gaan komen. Nog veel belangrijker is wat voor prognoses ze voor dit jaar afgeven.

Aan de hand daarvan is te bepalen of een ETF wel of niet koopwaardig is. Mijn verwachting is dat bedrijven met iets mindere maar nog steeds goede resultaten gaan komen. Ik verwacht niet dat veel bedrijven de prognoses voor dit jaar naar boven gaan bijstellen. Hetzelfde of ook hier net ietsje minder.

Beleggers houden echter rekening met een recessie en dat zit ook al in de koersen. Bedrijven met een beetje tegenwind en beurzen zo ver gedaald alsof er een orkaan op komst is.

Als beleggers zich realiseren dat ze een verkeerde inschatting hebben gemaakt zal er een opluchtingsrally volgen. Reden voor mij om voordat het cijferseizoen begint op koopjes te gaan jagen.

De brexit

Midden januari moet de uitgestelde brexit stemming gaan plaatsvinden. De zoveelste aflevering van de brexit soap. We zitten inmiddels in de situatie dat het niet veel meer uitmaakt welke brexit beslissing men neemt.

Duidelijkheid dat is waar beleggers op zitten te wachten. Of die duidelijkheid deze maand al gaat komen is niet zeker. Het is wel zeker dat de klok blijft doortikken en dat het zo maart is. De komende maanden zal er dus een beslissing moeten vallen.

Als beleggers ongeacht de uitkomst duidelijkheid hebben zal er een opluchtingsrally volgen. Zeker de Europese beurzen gaan hiervan profiteren. Nog een reden te meer om begin januari op koopjes te gaan jagen.

Goudmijnaandelen +7%

Op 9 december is de goudmijnaandelen website van start gegaan. De portefeuille bestaat uit 7 goudmijnaandelen die naast van een stijgende goudprijs nog van een ander bedrijfsgebonden voordeel kunnen profiteren. Ondanks de renteverhoging van de FED hebben de 7 goudmijnaandelen het goed gedaan.

Over de laatste 3 weken van vorige maand (7-12 tot en met 31-12) was het gemiddeld rendement van de 7 goudmijnaandelen 7%. Ook de goudprijs zelf is de afgelopen maand aan een krachtige stijging begonnen.

Het heeft alles te maken met het veranderde speelveld. Een hogere inflatie is goed voor de goudprijs. Die inflatie is vorig jaar behoorlijk gestegen. Renteverhogingen zijn slecht voor de goudprijs. De FED heeft in december aangegeven in 2019 de rente minder te verhogen.

Een hoge dollar is heel slecht voor de goudprijs. Minder renteverhogingen door de FED, vertraging economische groei in de VS, toenemende problemen bij de Amerikaanse regering en een hard oplopende Amerikaanse staatsschuld gaan alle 4 zorgen voor een lagere dollar.

Mijn verwachting is dat de goudprijs deze maand nog naar 1300 dollar gaat. Daar ligt wat weerstand. Of de goudprijs deze maand al tot boven de 1300 stijgt hangt op dit moment vooral af van de dollar. De Amerikaanse dollar lijkt een top gezet te hebben.

Zet de daling van de dollar door en dat verwacht ik wel dan zal de goudprijs deze maand al tot boven de 1300 stijgen. Ik verwacht dat bij een Euro/dollar koers van 1,17 de goudprijs tot boven de 1300 zal stijgen.

Daarna ligt de weg open naar de weerstand bij 1350 dollar. Zonder zwarte zwaan event zal de goudprijs deze maand nog onder de 1350 dollar blijven. Tot een goudprijs van 1300 dollar gaan goudmijnaandelen de huidige stijging voortzetten.

Een goudprijs boven de 1300 dollar zal ervoor zorgen dat de stijging van de goudmijnaandelen aanzienlijk gaat versnellen. Voor de goudmijnaandelen website: Klik hier Voor de prijslijst: Klik hier

De maandverwachting voor de beurzen

Het is nodig om een aantal zaken achter ons te laten. Voor de sluiting van de Amerikaanse overheid zal deze maand wel een oplossing komen. Voor de handelsoorlog tussen de VS en China verwacht ik deze maand nog geen deal.

Voor de brexit kan er een oplossing komen maar het kan deze maand ook eerst nog verder escaleren. Beleggers maken zich flink zorgen over de groei van de wereldeconomie. Vanaf de tweede helft van deze maand gaan we hier meer duidelijkheid over krijgen. Want dan start het cijferseizoen.

Bij beleggers zit er een aanstaande recessie in het hoofd. Dan moet uit bedrijfscijfers en de daarbij uitgesproken verwachtingen blijken of er daadwerkelijk een recessie komt. Ik heb wel de verwachting dat de bedrijfscijfers wat minder zijn dan die over het derde kwartaal.

Maar uit de cijfers zal ook blijken dat er op korte termijn nog geen recessie komt. Als beleggers zich realiseren dat we slechts te maken hebben met een tijdelijke groeivertraging zoals die wel vaker voorkomt dan kunnen beurzen hard omhoog.

Uiteraard moet er wel wat gedaan worden aan die tijdelijke groeivertraging. Zonder actie maakt een recessie in 2020 een kans. Er is echter nog voldoende tijd om de economische groei aan te zwengelen. Oplossingen voor de brexit en de handelsoorlog zijn voldoende om de economische groei weer fors te laten toenemen.

Beleggers zijn door alle problemen en recessie angst te negatief geweest. Hierdoor zijn beurzen veel te hard gedaald. Veel problemen gaan de komende maanden opgelost worden.

Daarna weer een aantrekkende economische groei en hard stijgende beurzen. Dan is januari een koopmaand. En dat ga ik dan ook doen. Ik ben van plan om deze maand een groot aantal ETF’s en indextrackers te kopen.

 Vul uw e-mail adres in:

Direct (gratis) een mail bij een nieuwe beursverwachting en update.

De verwachting voor de AEX

De eerste weken in afwachting van het cijferseizoen gaan matig verlopen. In die eerste weken zullen beleggers nog erg onzeker blijven en dat kan voor druk blijven zorgen. Tijdens het cijferseizoen zal het vertrouwen weer langzaam gaan terugkeren. Verwacht nog niet meteen een omslag.

Dalingen zoals in december hebben beleggers extra voorzichtig gemaakt. Dan duurt het even voordat men er weer vol voor durft te gaan. Pas in de maanden februari en maart kunnen beurzen aan een krachtige stijging beginnen. Ik zie daarom januari als een koopmaand.

Mijn ETF en indextrackers transacties volgen: Prijslijst: Klik hier