Beleggen in grondstoffen

Beleggen in grondstoffen met een ETF is echt mijn ding. Er is dan ook niet 1 reden waarom ik zo graag in grondstoffen beleg. Ik heb meerdere redenen en ik ga die hieronder wat verder uitdiepen.

Hoe je in grondstoffen moet beleggen wijkt wat af van andere beleggingen. Dit ga ik uitgebreid uitleggen.

Waarom beleggen in grondstoffen zoveel voordelen heeft:

1 Grondstoffen gaan nooit failliet

Een bedrijf kan failliet gaan waardoor aandelen van dat bedrijf uiteraard niks meer waard zijn. Maar bij grondstoffen werkt dat niet zo. Uiteraard kunnen prijzen van grondstoffen ook dalen maar er is altijd een bodem. Daaronder zal de prijs niet makkelijk en nooit lang komen.

Grondstoffen zijn namelijk afhankelijk van de break even prijs van de delvers van grondstoffen. De prijs van grondstoffen kan wel een tijdje onder die break even prijs komen. Maar nooit jaren lang want dan vallen er teveel delvers van grondstoffen om en zal het kleinere aanbod de prijs meteen weer doen stijgen.

Er ligt dus altijd een flexibele bodem onder de prijzen waardoor je met een normale ETF nooit de gehele inleg kunt kwijtraken.

2 Grondstoffen worden op termijn altijd duurder

Inflatie zal er altijd voor zorgen dat grondstofprijzen op langere termijn altijd in een stijgende trend zitten. Dit is altijd een kip of ei verhaal want je kunt ook beweren dat hogere grondstofprijzen de inflatie hoger zetten.

Niet zo belangrijk en ook heel ingewikkeld om dit uit te leggen want voor beiden is wat te zeggen (je kunt daar een boek over volschrijven maar dat ga ik niet doen). Eind van het verhaal is gewoon inflatie en grondstofprijzen stijgen op langere termijn altijd.

3 De vraag naar grondstoffen blijft stijgen

Er zijn nog steeds heel veel economieën in de wereld die op langere termijn nog voor heel wat groei kunnen gaan zorgen. Denk dan aan Afrika (zit pas aan het begin) en het al wat beter op stoom gekomen Azië.

Feit is dat er nog veel groeimogelijkheden zijn zeker voor de komende 10 tot 20 jaar en dat in die periode de vraag naar grondstoffen nog zal toenemen.

4 Grondstoffen zijn schaars

Nu moet je schaars niet zien als dat het op dreigt te raken. Maar er is geen onbeperkte voorraad. Nog belangrijker is dat de voorraad goedkoop te winnen grondstoffen vele malen kleiner is dan de totale voorraad en dat zorgt op termijn voor opwaartse prijzen.

Hoe beleggen in grondstoffen

Grondstoffen zijn vooral afhankelijk van de economie. Het spel van vraag en aanbod dus. Is het aanbod laag en de vraag hoog dan stijgt de prijs. Is er meer aanbod dan vraag dan daalt de prijs. Toch moet je met meer zaken rekening houden als je in grondstoffen wilt gaan beleggen. Ik heb die hieronder weggezet:

1 Beleggers speculeren in grondstoffen

Niet alleen de huidige vraag en het aanbod van grondstoffen is belangrijk. Er zitten nogal wat beleggers in de grondstoffen. Ze zijn ook nog in 2 groepen in te delen: De een komt uit een branche die grondstoffen nodig heeft. Men wil op voorhand voor toekomstige leveringen de prijs al vastleggen.

De andere beleggersgroep waar ik ook toe behoor wil wat geld verdienen aan grondstoffen speculatie. De groep uit de branche zal niet snel groter of kleiner worden maar meer een constante zijn. De niet branche gebonden beleggers zullen zich meer als sprinkhanen gedragen. Ziet men kansen dan duikt men er massaal op en zijn er geen goede kansen dan blijft men ook net zo massaal weg.

De sprinkhaan beleggers zorgen er met hun alles of niks gedrag voor dat er flinke uitschieters in prijzen kunnen ontstaan. Zowel naar boven als naar beneden. Prijzen schieten verder door dan dat men puur op basis van de economie had mogen verwachten.

2 Bij beleggen in grondstoffen is het toverwoord break even

Als je gaat beleggen in grondstoffen moet je goed weten waar het break even van die grondstoffen ligt. Nu is dat niet zo eenvoudig want ieder bedrijf en zelfs iedere locatie hebben hun eigen break even. Ik geef hier het voorbeeld van olie. Amerikaanse schalie olie heeft hogere kosten dan olie uit Saudi-Arabië.

Ook op zee gewonnen olie kan afhankelijk van locatie een totaal andere break even hebben. Gaat de prijs van een grondstof dalen dan komen de projecten met de hoogste break even al snel in de problemen.

Indien 30% tot 50% van alle projecten of bedrijven verlies gaat maken dan weet je dat de bodem in de prijs van grondstoffen bereikt is of niet ver weg. Het gaat dan zeker geen jaren meer duren alvorens de prijs na wat stabilisatie weer gaat stijgen.

3 De kettingreactie bij het beleggen in grondstoffen

Bij dalende prijzen gaan een aantal bedrijven in de problemen komen en kunnen zelfs omvallen waardoor er minder aanbod komt. Lage prijzen drukken ook altijd de investeringen voor toekomstige projecten.

Minder aanbieders en lager aanbod door uitgestelde capaciteits uitbreiding zorgt er dan weer voor dat er betere monopolie posities ontstaan. Waardoor er na een lange periode van dalen een relatief snelle stijging kan volgen.

Blijven prijzen maar stijgen dan gaan bedrijven steeds harder investeren waardoor uiteindelijk het aanbod de vraag zal overstijgen en de prijzen weer gaan dalen.

Het een volgt dus het ander en daardoor hebben prijzen een cyclus waar je als belegger mooi van kunt profiteren.

4 Hoe kun je beleggen in grondstoffen

Je kunt natuurlijk fysiek grondstoffen kopen maar dat is niet handig. Grote handelaren zitten vaak in future contracten maar dat is nogal risicovol voor de gewone belegger. Als particuliere belegger kun je op 2 manieren goed beleggen in grondstoffen.

Allereerst is dat gewoon een ETF kopen met als onderliggende waarde de grondstof. Maar je kunt er ook voor kiezen een ETF te kopen waaronder aandelen vallen van bedrijven die in die grondstof doen. Voor beiden is wat te zeggen en ook een combinatie kan een hele goede keuze zijn.

Enorme kansen met het beleggen in grondstoffen 

Het komt niet vaak voor dat er zich prachtkansen voordoen in grondstoffen. Echt op de bodem of dicht bij de bodem instappen komt historisch niet zo vaak voor. Maar in 2014 en 2015 zijn de prijzen van veel grondstoffen gehalveerd en dat is op zich al een unicum.

Nu kunnen we heel lang gaan zeuren wanneer nu echt de bodem in zicht komt maar dat doet er niet toe. Voor de helft van de prijs grondstoffen kopen terwijl je ook weet dat we al ver beneden break evens van heel wat aanbieders van grondstoffen zitten is gewoon een kans die zelden voorkomt.

Het is ook niet belangrijk om te weten of het binnen maanden of jaren pas weer fors gaat stijgen. Het zal moeten gaan stijgen zo simpel is het. Daarom ga ik er vol voor en wanneer ik winst pak zie ik dan wel.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier