Beleggen in goud

Beleggen in goud is een van de oudste beleggingen maar nog steeds actueel. Er zijn beleggers die zweren bij goud maar er zijn ook grote tegenstanders die er niets van moeten weten.

Met allerlei spookverhalen tracht men altijd de belegger angst aan te praten om toch maar niet in goud te gaan beleggen. Een feit is nooit te weerleggen. Dat is dat door de eeuwen heen goud altijd een goede belegging is geweest die alle ellende kon doorstaan.

Het is ook geen toeval dat centrale banken wereldwijd altijd bergen goudstaven in kluizen hebben liggen. We weten inmiddels ook dat centrale banken heel goed zijn in het naar hun hand zetten van markten en het dus nooit laten gebeuren dat om wat voor reden dan ook hun goudvoorraad niks meer waard zou worden.

Een betere garantie dan de steun van centrale banken kun je met een investering tegenwoordig niet krijgen. Zeker als je weet dat ze er zelf ook fors inzitten. Ik ga nu wat verder in op de redenen waarom je in goud moet en hoe.

Beleggen in goud door inflatie of met angst en beven

Er zijn meerdere redenen om in goud te beleggen maar de 2 die altijd terecht genoemd worden zijn angst en inflatie en ik leg dit hieronder wat verder uit.

Beleggen in goud als de angst gaat toeslaan

Iedere keer als er wat angst in de financiële markten dreigt is dit een voordeel voor goud. Angst voor een bear markt of een crash geeft een goud belegging vleugels. Nog beter voor goud is de angst voor een complete instorting van het financiële systeem want dan vlucht iedereen in goud.

Angst dat een valuta fors gaat devalueren is ook een goede reden om in goud te stappen. Kortom iedere keer dat er wat loos is of dreigt te gaan zal goud gaan stijgen.

Andersom kun je ook zeggen dat op momenten dat er bijna geen angst is en overal de zon schijnt het een mooi instapmoment is voor goud want ellende komt er toch wel weer. Kopen wanneer anderen verkopen dat werkt mits goed getimed heel goed bij goud.

Beleggen in goud als er inflatie gaat komen

Dit is de hoofdreden waarom beleggen in goud op dit moment heel belangrijk is voor mij. Uiteraard spelen er ook nog wel wat van bovenstaande angst redenen een rolletje maar inflatie is toch echt de hoofdreden. Ik leg het uit.

Allereerst inflatie is het alsmaar duurder worden van alles wat we kopen. Anders en beter gezegd ons geld wordt steeds minder waard. Goud zal zijn waarde beter behouden dan geld want goud kunnen ze niet bijprinten.

Inflatie dreiging of een oplopende inflatie zal goud laten stijgen en dat werkt al eeuwen zo. Nu zit er 1 adertje onder het gras want inflatie hoe dan ook ontstaan kan altijd geremd worden door de rente te verhogen.

Dit middel werkt altijd heel goed en ook nog 2 kanten op; de inflatie neemt af en de rente op spaarrekeningen stijgt. Dat zorgt ervoor dat beleggers goud verkopen en het geld op een spaarrekening gaan zetten. Lijkt dus op langere termijn niet zo goed om puur op inflatie verwachting in goud te gaan, want als de rente stijgt…..

Kijk en daar zit nu precies het verschil en ook de grote reden waarom ik nu wel door inflatie dreiging in goud wil. De centrale banken doen hun uiterste best om de inflatie te laten stijgen omdat hierdoor de enorme schuldenberg een klein beetje gaat verdampen.

Uiteindelijk zal de inflatie gaan stijgen want dat gaat de centrale banken wel lukken. Schiet de inflatie echter door dan moeten ze snel de rente gaan verhogen om de inflatie binnen de perken te houden, 2% inflatie is hun doel.

In goud beleggen omdat de rente niet omhoog kan

Rente verhogen? Van negatief naar 0 kan nog wel en naar 0,5% misschien ook. Maar als 3% of 5% rente nodig is dan gaan al veel landen failliet. Historisch gezien is er vaak een rente van meer dan 10% nodig gebleken om inflatie binnen de perken te houden en dat kan nu echt niet.

Gevolg: als de inflatie doorschiet kan men niet aan de rente rem trekken want dan dondert de boel in elkaar en dus zal men hyperinflatie nooit kunnen voorkomen. Bedenk dus goed dat als de inflatie flink gaat stijgen de centrale banken zonder rente wapens zitten en dat is nu precies de reden waarom ik in goud beleg.

Hoe in goud beleggen

Goud is goud denken veel beleggers maar het is toch echt belangrijk om goed na te denken hoe je in goud wilt gaan beleggen. Hieronder staan wat voorbeelden.

In gouden sieraden beleggen

Afgezien van echte verzamelstukken van bekende ontwerpers (en daar moet je verstand van hebben) is dit geen goed idee. Goud in sieraden is vaak van slechte kwaliteit. Zeker dat goedkope goud gekocht op vakantie in het buitenland kan een echte instinker zijn door het lage goudgehalte.

Maar ook hoog karaat gouden sieraden hebben altijd het nadeel dat je betaald voor het goud EN het maken van het sieraad. Verkoop je het dan krijg je gewoon de kilo prijs en niets voor het maken van het sieraad terug. Jammer dames maar daar gaan we dus niet in beleggen.

Beleggen in gouden munten en baren

Dit is al een betere keus ondanks dat het verschil tussen aan en verkoop nog wel wat groot is en snel in en uitstappen daarom nooit kan.

Maar het kan voor de langere termijn wel een goed idee zijn want de goudprijs kan best verdubbelen of nog verder oplopen. Dan kun je zeker winst maken. Het bewaren van dat spul is wel een probleempje maar een kluisje huren kan dat oplossen.

Beleggen in goud met een ETF

Kijk nu komen we al wat beter bij ons doel om in goud te beleggen. Geen opslag problemen net als met fysiek goud en kleinere verschillen in aan en verkoop waardoor actief handelen mogelijk is.

Ik beleg met een ETF in goud maar er is nog een beter alternatief voor een stijgende goudprijs en dat staat hieronder.

Beleggen in goud met een goudmijnen ETF 

De aandelen van goudmijnen bewegen veel harder dan de prijs van goud zelf. De reden hiervan is dat als de goudprijs daalt veel mijnen meteen de rode cijfers in gaan. Met een voor langere tijd lage goudprijs staan er dan veel op bijna omvallen en zijn de aandelen bijna niks waard.

Een goudmijn moet nu eenmaal jarenlang veel investeren voordat er goud uit de mijn komt. Dat zorgt vaak voor een wat wankele situatie. Gaat de goudprijs stijgen dan ontstaat er ineens een hele andere situatie.

De goudmijn komt uit de rode cijfers en gaat winst maken. Maar dan gaat ook ineens iets anders meetellen. Dat is al het goud dat nog in de grond zit en er alleen nog maar effe uitgehaald hoeft te worden.

Dat werkt als volgt: Als een goudmijn een break even van 1200 Dollar per ounce heeft en de goudprijs tot 1100 daalt dan is de mijn niks waard. Want bij al het goud dat men delft moet er 100 Dollar per ounce bijgelegd worden. Hoeveel goud er dan in de mijn zit is onbelangrijk want het is verliesgevend.

Maar als de goudprijs tot 1500 stijgt dan kijkt men ineens wel naar al dat goud in de grond. Iedere ounce telt dan als x 300 Dollar. Met een ETF in goudmijnen investeren zorgt dus voor een enorme hefboom mocht de goudprijs fors gaan stijgen.

Het is een bekend feit dat je met aandelen van een goudmijn per Euro veel meer goud koopt dan dat je met baren koopt. Omgekeerd werkt ook als de goudprijs daalt kun je maar beter niet in goudmijnen belegt hebben.

Ik doe dus beiden en een ETF die in fysiek goud belegt en een ETF die in goudmijnen belegt. In beiden handel ik ook nog eens actief om van kleine hobbels te profiteren. Ik zie goud als de belegging voor de komende 5 tot 10 jaar.

Bekijk ook onze gespecialiseerde goudmijnenwebsite. Lees daarin alles over het beleggen in goudmijnaandelen: www.goudmijnen.beursman.nl 

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier