Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen, ja natuurlijk. Beleggen in individuele aandelen, nee zeker niet. Zo daar val ik even met de deur in huis en dit behoeft uiteraard een uitgebreidere uitleg en die ga ik hieronder dan ook geven.

Waarom in aandelen beleggen

Over langere termijn gemeten geven beleggingen in aandelen gewoon mooie rendementen. Hier kan geen spaarrente tegenop. Met een aandeel van een bedrijf heb je ook echt iets in handen je koopt tenslotte een stukje van een bedrijf.

Eventuele dividend uitkeringen kunnen het kersje op de taart zijn waardoor het rendement nog wat zal stijgen. Bedenk overigens wel dat de koers van aandelen meestal via meerjarige trends verloopt. Een goed aankoop moment belangrijk is want op een top kopen kan daarna gevolgd worden door een jarenlange daling van de aandelenkoers.

Het tegenovergestelde van op de bodem kopen en daarna een jarenlange stijging van de koers krijgen komt gelukkig ook veel voor. Die echte toppen en bodems zijn overigens niet makkelijk te herkennen. Op het laagste punt kopen en precies op het hoogste punt verkopen zal niemand lukken.

Op tijd een mooie winst in de boeken zetten dat is de kunst van het beleggen in aandelen.

Waarom ik nooit zal beleggen in individuele aandelen

Als je van een bedrijf een aandeel koopt moet je van 3 dingen heel veel weten. Allereerst moet je de markt waarin dat bedrijf actief is goed kennen.

Zal het in die sector beter of slechter gaan de komende jaren? Hebben de producten of diensten die het bedrijf levert een goede kans hiervan te profiteren? Is er prijsdruk te verwachten doordat er meerdere concurrenten bij gaan komen? Hoever kunnen de omzetten in de sector waarin het bedrijf actief is nog verder stijgen?

Ik kan zo nog wel even doorgaan met vragen stellen. Het komt er op neer dat je de kansen van het bedrijf voor de komende jaren goed in kaart brengt alvorens een beslissing te nemen om aandelen van dat bedrijf te kopen.

Zijn we er nu? Nee helaas niet. Het moeilijke tweede deel moet nog komen. Dat gaat dan over het bedrijf zelf. Allereerst is dan de vraag hoe zit het met de centjes? Het bedrijf moet er financieel goed genoeg voorstaan om niet om te vallen en het moet in staat zijn te groeien.

Kortom je moet goed weten hoe het bedrijf er financieel voorstaat alvorens aandelen van het bedrijf te kopen. Anders heb je het risico in de sukkel van die branche te gaan investeren. Je moet de winnaar uit de branche zien te vinden. Dus de jaarverslagen en kwartaalcijfers maar goed gaan doorspitten en vergelijken.

Oeps, heb je daar geen zin in of geen verstand van? Tja dan kun je eigenlijk ook niet gaan beleggen in individuele aandelen of je moet van gokken houden. Is dit dan alles? Nee, helaas niet. Ik ben goed in staat om in te schatten of een branche of sector het goed gaat doen of niet.

Ik ben ook in staat om al die cijfers goed door te spitten en op basis hiervan bedrijven te vergelijken. Toch beleg ik niet (meer) in individuele aandelen en dat komt door de laatste reden.

Ik wil geen verrassingen als ik in aandelen ga beleggen

Dat wat niet te zien is en alleen ingewijden kunnen weten. Hoe goed je als belegger ook op de hoogte bent van een branche of bedrijf de interne zaken zijn en blijven geheim. Dat kan van alles zijn van elkaar tegenwerkende bestuurders tot geknoei in de boeken.

Ahold (langer geleden) en Imtech (recenter) zijn mooie voorbeelden van bedrijven die er vanaf de buitenkant echt prachtig uitzagen. Maar die van binnen heel rot bleken met rampzalige gevolgen voor de koers van de aandelen.

Dit zijn 2 hele grote voorbeelden van hoe beleggers de waarden van hun aandelen zagen verdampen. Ook horen ze thuis in de categorie boevenstreken. Geen boevenstreken zijn het als een bedrijf ineens bekend maakt dat men een andere bestuurder gaat aanstellen, een afdeling gaat sluiten, een deel afstoot of er onverwacht toch wat verlies is geleden.

Allerlei verrassingen dus en ik haat verrassingen als ik ga beleggen. Ik zoek naar maximale zekerheden en met het beleggen in een individueel bedrijf krijg je die nooit. Op een markt die tegenzit kan een aandeel wat dalen of tegenvallende kwartaalcijfers kunnen voor een daling zorgen. Maar dat is niks vergeleken bij de mokerslagen die aandelen krijgen als het bedrijf ineens met vervelende verrassingen komt.

Natuurlijk zijn er ook positieve verrassingen zoals de kans op overname, tja dan is het bingo en heb je geluk. Maar ik wil nooit afhankelijk zijn van de woorden pech of geluk als ik in aandelen ga beleggen want dan kan ik beter naar het casino gaan.

Spreiding is het toverwoord bij het beleggen in aandelen

Uit bovenstaande kun je opmaken dat het beleggen in slechts 1 aandeel nogal wat risico’s heeft. Geen probleem want je kunt door heel veel verschillende aandelen te kopen toch voor spreiding zorgen? Dat kan inderdaad maar dan moet je wel veel huiswerk doen naar al die afzonderlijke aandelen want klakkeloos zomaar wat aandelen kopen is het ook niet.

Nog afgezien van het feit dat als je allemaal afzonderlijke aandelen koopt je een groot budget moet hebben om niet teveel rendement weg te geven aan brokerkosten. Een broker wil tenslotte bij ieder verschillend aandeel dat gekocht wordt een vergoeding. Hoe dan wel?

Met een indextracker in aandelen beleggen

Met een indextracker koop je in een klap alle aandelen in een index. Je betaald dan alleen maar broker kosten voor de indextracker en dus niet voor ieder verschillend aandeel. Is het dan noodzakelijk om nog al die individuele bedrijven te gaan doorgronden? Nee want in een indextracker zitten zoveel aandelen dat de losers wegvallen tegen de winnaars.

Het enige waar je natuurlijk wel goed naar moet kijken is of dat de index kan gaan stijgen of dat er toch meer kans op een daling is. Nog steeds geen inkoppertje maar wel veel makkelijker dan het trachten te doorgronden van alle geheimen van 1 enkel bedrijf.

Dit is dus de reden dat ik wel in aandelen beleg via indextrackers maar nooit meer in afzonderlijke aandelen.

Met een ETF in aandelen beleggen

Met een ETF kun je beleggen in een groep aandelen met specifieke kenmerken en die kunnen heel divers zijn. Bijvoorbeeld een branche, werelddeel, alle opkomende markten enz.

Omdat er een groep gemaakt is van aandelen van bedrijven die in een bepaald hokje in te delen zijn mag je ook verwachten dat die aandelen allemaal ongeveer hetzelfde gaan reageren. Stel je denkt dat een bepaalde branche het de komende tijd goed zal gaan doen. Dan koop je een ETF waarin alle bedrijven uit die branche in zijn opgenomen.

Dat kunnen tientallen maar ook honderden bedrijven zijn en door de spreiding is het geen probleem als een enkel aandeel in die ETF het slecht doet. Dat valt weer weg tegen beter presterende aandelen in die ETF. Gaat het goed met de gekozen branche dan zal ook de ETF gaan stijgen zo simpel is dat.

Je hoeft dus alleen maar goed in te schatten of de sector waarin de ETF belegt het goed gaat doen en zo ja dan is het kassa. De rol van individuele bedrijven in die sector is totaal ondergeschikt.

Het zal meteen duidelijk zijn dat ik gezien de voordelen heel veel beleg met ETF's en daardoor dus ook indirect in aandelen.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn transacties. Klik hier