Think ETF

Think is een Nederlandse aanbieder van ETF producten. Think is opgericht in 2009 en dus nog een relatief jonge speler in het ETF gebeuren. Hieronder ga ik alles eens overwegen waarom een ETF van Think de moeite waard is. Ik zie het als een groot voordeel dat we een goede Nederlandse aanbieder van ETF’s hebben.

Het risico bij een ETF van Think

Nu ben ik altijd een beetje huiverig van bedrijven in de financiële wereld die nog niet zo lang bestaan. Ik ben dus eerst maar eens goed gaan uitzoeken in hoeverre zo’n nieuwkomer bestaansrecht kan krijgen.

Uiteraard valt een Nederlandse aanbieder van ETF producten onder toezicht van zowel AFM als DNB en dat geeft al een eerste geruststelling maar dat alleen is voor mij niet voldoende.

Door de strenge regelgeving is Think ook verplicht beheer en bewaar te scheiden wat er in de praktijk simpel gezegd op neer komt dat uw centjes in een ander bedrijf (bewaarbedrijf) moeten zitten dan het beheer bedrijf Think zelf.

Gaat Think op de fles dan zal dit geen gevolgen hebben voor beleggers omdat de belegging zelf in een ander bedrijf zit. In het bewaarbedrijf mogen geen andere activiteiten plaatsvinden dan zuiver het bewaren van het geld en de beleggingen. Allemaal al heel mooi maar de reden dat ik echt veel vertrouwen in Think heb is toch een andere.

Sinds 2010 is BinckBank voor 60% eigenaar van Think ETF en dat is heel belangrijk voor mijn oordeel. BinckBank is niet alleen een financieel sterke partij en ook nog eens beursgenoteerd. Maar achter BinckBank zitten gewoon slimme en ervaren mensen en als die zoveel vertrouwen in Think hebben dat ze een meerderheidsbelang gekocht hebben zal het zeker goed zitten.

Een grote broker als BinckBank is natuurlijk ook in staat de Think ETF’s goed onder de aandacht van beleggers te brengen en dit zal voor veel extra omzet kunnen zorgen. Ook grote professionele beleggers kunnen door het BinckBank stempel aangetrokken worden. Al met al heb ik dus heel veel vertrouwen in Think.

Ik heb eens een Think presentatie bijgewoond van Think bestuurder Martijn Rozemuller. De open en eerlijke manier waarop hij voor en nadelen van het beleggen in een ETF besprak gaf ook aan dat Think een eerlijke club is die hard aan de weg aan het timmeren is.

Geen dividendlekkage bij een ETF van Think

Bij een buitenlandse ETF aanbieder kan er altijd dividendlekkage optreden. Ingehouden buitenlandse dividendbelasting kan een particuliere Nederlandse belegger in Nederland terugvragen bij de belastingdienst.

Omdat Think een Nederlandse onderneming is kan altijd de volledig ingehouden dividendbelasting op een hele eenvoudige wijze teruggeven worden via de jaarlijkse belastingaangifte. Bij een buitenlandse ETF aanbieder is dit stukken lastiger en kan het vaak niet, de zogeheten dividendlekkage ontstaat dan.

Beperkt ETF aanbod bij Think

Think is zeker nog geen grote speler en dat is terug te zien in het aanbod van ETF producten. Er komen langzaam maar zeker wel steeds wat nieuwe ETF’s bij en dat is natuurlijk alleen maar een goed teken. Nu is het wat beperkte aanbod voor mij geen probleem want ik wil toch niet alle ETF’s van slechts 1 aanbieder want ook hier is spreiding het heilige woord.

Altijd een fysieke ETF bij Think

Think gaat er prat op dat men uitsluitend de fysieke ETF variant heeft. Dat betekend dat men alle aandelen die onder een ETF vallen ook daadwerkelijk aankoopt. Of men dit in de toekomst ook zal blijven doen weet ik niet want bepaalde ETF’s kunnen alleen synthetisch gemaakt worden.

Think leent de onderliggende aandelen ook niet uit aan derden. Veel ETF aanbieders doen dit wel om wat extra inkomsten te krijgen. Risico bij uitlenen is dan wel dat er een derden risico ontstaat en dat dit op de belegger afgewenteld gaat worden.

De wat hoge spread bij een ETF van Think

Dit kan dus een nadeel zijn want een hoge spread kost de belegger altijd geld. De oorzaak zal te vinden zijn in de relatief lagere omzetten in een ETF van Think ten opzichte van een ETF van de grote concurrenten.

Vooral bij laag volume periodes kan het spread probleem opsteken. Nu zijn de beheerkosten bij Think heel laag en dat is weer een pluspunt wat de hogere spreadkosten kan compenseren.

Hoe ik +21% jaarrendement kan maken. Klik hier

Bekijk mijn korte en lange termijn ETF transacties. Klik hier